Josef Stalin blev 1922 den förste generalsekreteraren i Sovjetunionens kommunistiska parti och övertog, efter Vladimir Lenins död 1924, i praktiken makten över landet som diktator och förblev, fram till sin död 1953, en av världens mäktigaste män. Stalin föddes den 18 december 1878 i kejsardömet Ryssland (i nuvarande Georgien). Om du har läst om andra världskriget i skolan så har du också garanterat läst om denna man. Men här är tio fakta som du kanske inte kände till om just Sovjetunionens forne diktator.

Stålmannen…

Den 18:e december 1878 föddes Josef Vissarionovich Djugashvili. Ja, du hörde rätt. Hans födelsenamn var inte alls Joseph Stalin, utan kom att bli hans namn på senare år. ”Stalin” betyder ”Man of Steel” (Stålmannen, lätt översatt), som passade honom väl då han såg sig som en ledare för den produktiva stålindustrin i Sovjetunionen. Sug på den, Stålmannen!

Tuffa familjeförhållanden…

Stalins son, Yakov (på bilden nedanför), blev tillfångatagen av de tyska nazisterna. ”Djärv” som Adolf Hitler var erbjöd han Josef Stalin sin son tillbaka mot en stor lösensumma. Detta vägrade dock Stalin, oavsett tortyr som nazisterna skulle utsätta Yakov för, och tyckte istället att han likaväl kunde i fängelset. Tuffa familjeförhållanden.

Lämnade skolan – inget vet varför…

Josef Stalin lämnade skolan, men det är oklart varför, och den historiska anledningen lär vi heller aldrig få veta. En del påstår att Stalin inte hade råd med att fortsätta sina studier. Andra påstår att han blev avstängd för sina anti-Nicholas II-politiska åsikter. Sedan finns även en teori om att han missade för många tentor. Den riktiga anledningen får så förbli ett mysterium för all framtid.

Hade utseendekomplex…

Stalin hade stora komplex för sitt utseende. Därav kan man hitta många frimärken och fotografier på honom som är tagna underifrån, just för att han ska se längre ut. Dessutom var hans vänsterarm avsevärt kortare än hans högerarm.

Segern vid Stalingrad blev vändpunkten i andra världskriget…

Stalin hade även en hel stad uppkallad efter honom, Stalingrad. När nazi-Tyskland attackerade den ikoniska staden beordrade Joseph Stalin att allt annat än en seger för Sovjetunionen var otänkbar. Så blev också fallet, och många anser att segern var så historisk och viktig att det blev vändpunkten för de allierade under andra världskriget, som på senare år också fick Berlin att falla.