Det brukar finnas två sidor; den ena som håller på Real Madrid, och den andra som håller på FC Barcelona. Eftersom vi redan har gått igenom tio intressanta punkter om Real Madrid kändes det nu hög tid att också gå igenom FC Barcelona! Klubblaget är inte bara ett av världens starkaste sportvarumärken, utan också en stor symbol politisk och en gigantisk representant för Katalonien. Här är tio fakta som kanske inte ens den mest inbitna anhängaren kände till!

Skapades från en annons…

Klubben grundades tack vare en tidningsannons år 1899. Det var fotbollsentusiasten Hans Kamper som annonserade om ett intresse kring att starta en fotbollsklubb. Tack vare annonsen fick Kamper kontakt med Joan Gamper, Gimnasio Sole och elva andra fotbollsspelare, som grundade dagens klubb den 29 november år 1899. Han hade kanske inte kunnat föreställa sig att klubben skulle vara en av världens största fotbollsvarumärken drygt 100 år senare!

Klubben var en öppen motståndare till Franco…

FC Barcelona och Real Madrid är inte bara de bästa fotbollsklubbarna i Spanien, utan också hårda konkurrenter inom fotbollen – likväl som utanför fotbollen. Konkurrensen och rivaliteten härstammar från Francos era som diktator över Spanien (på bilden nedanför), då Real Madrid ansågs som en symbol av nationalism och favoriserades av Franco. FC Barcelona å andra sidan var öppet motståndare till regimen.

Tvingades till namnbyte…

År 1939 tvingades FC Barcelona att byta namn till ”Club de Futbol Barcelona”. Under diktatorn Francos tid var det katalanska språket och dess symboler bannlysta, vilket ledde till att laget i fråga ofrivilligt fick byta sitt namn. Likaså var den katalanska flaggan borttagen från klubbmärket. Trots Francos hat mot katalanerna var FC Barcelonas stadium den enda plats där de kunde svinga högt med sina flaggor och tala sitt språk! Laget bytte tillbaka till sitt ursprungliga namn under år 1974.

Tredje störst i världen…

Med en kapacitet på 98 000 åskådare är Camp Nou (bilden nedanför) det största stadium i Europa och det tredje största i världen!

Måste lära sig katalanska…

Alla spelare som förvärvas till klubben måste lära sig katalanska, enligt deras kontrakt. Dock har man aldrig tidigare hört Lionel Messi prata katalanska offentligt – förutom en gång, på fyllan efter en matchseger.

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

Muhammad Ali (född som Cassius Marcellus Clay Jr.) föddes den 17 januari 1942 i Louisville i Kentucky, USA, och gick bort den 3 juni 2016 i Scottsdale i Arizona, 74 år gammal. Han var en amerikansk professionell boxare och flerfaldig världsmästare i tungvikt. Ali -...

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

Sverige, Finland, Norge, Kanada och USA hävdar alla att spelet har sitt ursprung i deras land, eftersom lokalbefolkningen hittade ett sätt att spela ishockey även när det inte var snö eller isigt ute! Så ingen är med andra ord riktigt säker på innebandyns ursprung....

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....