En av de städer man kanske nämner flest gånger i sitt liv, Hollywood, associeras ofta med glamour och filmskådisar. Men hur mycket vet du egentligen om Hollywood? Vi har det du behöver veta.

Hollywoods Walk of Fame är inte gratis direkt…

Att få en stjärna med sitt namn på ”Walk of Fame” i Hollywood är något av det mest prestigefyllda för en skådis eller artist. Men du trodde väl inte att det var gratis? Nej, i själva verket får personen i fråga själv pröjsa för kalaset, som ligger på hela 30 000 dollar.

Sinatra störst av alla…

Frank Sinatra (bilden nedanför) tar upp störst plats på ”Walk of Fame” då han besitter hela tre stjärnor på egen hand – en för film, en för musik och en för television.

Finansierade filmen på egen hand…

Charlie Chaplins klassiker ”Diktatorn”, där han hånar Adolf Hitler, är i själva verket inte finansierad av något filmbolag. Nej, finansieringen fick herr Chaplin själv stå för av den enkla anledningen att Hollywood var rädda att förlora pengar om tyskarna hade tagit ställning till filmen.

Heltidsanställd för lampbyten…

Under 1920-talet var den berömda Hollywood-skylten upplyst med tusentals glödlampor. Killen som bytte de brända och trasiga lamporna bodde i en liten stuga nära intill skylten.

Tack för det, herr Edison…

Den största anledningen till att Hollywood redan vid ett tidigt stadium blivit ett centrum för filmproduktionen berodde främst på Thomas Edison. För att skapa film krävdes patent från herr Edison på grund av tekniken, och för att alla filmbolag skulle undkomma stämningar flydde de västerut, där andra lagar hölls. Det vill säga Hollywood.