En jordbävning uppstår när jordskorpan plötsligt rör sig,  eller övre delen av manteln, också kallad litosfären. Jordbävningar har under all vår tid orsakat stora skador och problem, men farligast är när de sker under havet och på så vis skapar en tsunami, likt den som relativt nyligen drabbade Thailand och närliggande kuster. Här är tio fakta som kanske inte direkt får dig till att vara mindre rädd för jordbävningar.

Snacka om skakigt…

Den största högst uppmätta Richterskalan efter en jordbävningen någonsin var i Chile under år 1960 med en magnitud på hela 9,5.

Tiden bara rinner iväg…

År 2011 ägde en stor jordbävning rum i närheten av Japans kust som kom att påverka jordens rotationshastighet. Ett dygn är numer 1,8 mikrosekunder snabbare än tidigare.

Tusentals skalv bara i Kalifornien…

Det är inte bara Japan som är rika på jordbävningar, varje år noteras cirka 10 000 skalv bara i södra Kalifornien. Turligt nog är de flesta så pass små att de inte ens går att känna.

Drabbar Japan mest…

Håll i hatten om du är bosatt i Japan! Landet lider nämligen av drygt 1 500 jordbävningar – varje år! Det är ett av världens mest drabbade länder när det kommer till denna naturkatastrof.

Kan utföra mirakel

Forskning har påvisat att jordbävningar kan förvandla vatten till guld. Halleluja!