Man kan inte förneka att tekniken går snabbt framåt – kanske lite skrämmande snabbt i många sammanhang. Även om kameran idag har utvecklats till något som alla går runt med i sin ficka – och dessutom kan ringa, skriva SMS med och spela på, så har den omöjligt haft samma utvecklingsfart som datorer. Kameravärlden har blivit mer konkurrenskraftig, billigare och idag tillkommer en uppsjö av nyetablerade märken. Men trots detta lever många av de klassiska kamerorna kvar. Här är tio fakta som du bör känna till om just kameror!
Svenska kameror på månlandningen…
Hela tolv kameror av de svensktillverkade märket Hasselblad har varit uppe i rymden! Under den resan när man först landade på månen år 1969 med Apollo 11, tog de tolv styck Hasselblad-kameror för att dokumentera deras historiska promenad på månen. De var dock tvungna att lämna kvar kamerorna för att kunna bära den extra lunar-bergartsprovsvikten tillbaka till jorden. Så, om du är sugen på ett gäng förmodligen väldigt värdefulla kameror av märket Hasselblad, kanske en tripp till månen vore något?
0,01 pixlar låter väl lagom…?
Den första digitala kameran utvecklades redan år 1975 – av Kodak (på bilden nedanför). Kameran designades av ingenjören Steve Sasson och vägde cirka 3,5 kg och kunde ta digitala bilder i svart och vitt – i 0,01 megapixels. Kodak valde dock att aldrig lansera digitalkameran, då de var rädda för att det skulle påverka försäljningen av filmrullar negativt.
Världens största SLR-lins…
Den största SLR-linsen idag är Carl Zeiss Apo Sonnar T. Linsen väger hela 256 kg och har en fokuslängd på 1 700 mm. Linsen specialtillverkades till en kamera av märket Hasselblad 6×6 medium format. Mannen som stod bakom beställningen måste vara hiskeligt stark om han ska bära runt på linsen.
Världens största kamerasamling…
Det finns folk som samlar på allt – bokstavligen talat. Världens största kamerasamling äger Dilish Parekh, bosatt i Mumbai, Indien. Herr Parekh äger hela 4 425 antika kameror från världens alla hörn och tillverkare. Han påbörjade sitt samlade år 1977 och den äldsta kameran han äger dateras så långt tillbaka som till 1907.
Så mycket klubbades en av världens dyraste kameror för…
År 2012 såldes en riktigt dyr kamera på auktion. 1923 Leica O-series-kameran klubbades för hela 2,8 miljoner dollar under en auktion i Wien, Österrike. Detta gör också den unika kameran till världens dyraste kamera som någonsin sålts till en privatperson.
Allt skulle ju framkallas i mörker förr…
Just ordet ”kamera” härstammar från det latinska ”camera obscura”, som betyder ”dark chamber” (mörk kammare).
Detta var ju år 2016 i och för sig…
Det är omöjligt att riktigt veta, men ett gäng forskare har lagt sin fritid på att räkna fram ungefär hur många fotografier vi gemensamt bör ha tagit här på jorden. Man tror att vi har tagit cirka 3,8 biljoner kort. Hur många av dessa har du bidragit med?
1800-talet passerades efter 2 minuter…
Idag tar vi lika många fotografier under loppet av två minuter som vi gjorde gemensamt under hela 1800-talet. Man kan å andra sidan undra över hur många av dessa som består av selfies och ”titta, jag tar kort framför spegeln på gymmet”-fotografier.
Idag är alla proffs…
Idag representerar sig 10 000 gånger fler människor som fotografer bara på Facebook än vad det faktiskt finns fotografier i US Library of Congress, som förvarar alla historiska bilder av landets utveckling ända sedan kameran blev till.
8 timmars exponeringstid…
År 1826 tog en fransk fotograf vid namn Nicéphore Niépce ett fotografi, populärt under namnet ”View From The Window At Le Gras”. Han tog fotografiet från fönstret i hans hus. Gissa vad? Exponeringstiden för fotografiet var ”bara” 8 timmar! Detta ansågs som en relativt kort exponeringstid under denna tidsepok. Ja, världen går då framåt åtminstone.
Dessvärre hängde Kodak inte med…
Den första kommersiella kameran stod Kodak för, och gick under namnet ”Brownie”. En ganska simpel låda som gick under prislappen på en dollar. Under 1900-talet var priset ganska överkomligt för den formen av ny teknik.