Man kan inte förneka att tekniken går snabbt framåt – kanske lite skrämmande snabbt i många sammanhang. Även om kameran idag har utvecklats till något som alla går runt med i sin ficka – och dessutom kan ringa, skriva SMS med och spela på, så har den omöjligt haft samma utvecklingsfart som datorer. Kameravärlden har blivit mer konkurrenskraftig, billigare och idag tillkommer en uppsjö av nyetablerade märken. Men trots detta lever många av de klassiska kvar. Här är tio fakta som du bör känna till om just kameror!

Svenska kameror på månlandningen…

Hela tolv kameror av de svensktillverkade märket Hasselblad har varit uppe i rymden! Under den resan när man först landade på månen år 1969 med Apollo 11, tog de tolv styck Hasselblad-kameror för att dokumentera deras historiska promenad på månen. De var dock tvungna att lämna kvar kamerorna för att kunna bära den extra lunar-bergartsprovsvikten tillbaka till jorden. Så, om du är sugen på ett gäng förmodligen väldigt värdefulla kameror av märket Hasselblad kanske en tripp till månen vore något?

0,01 pixlar låter väl lagom…?

Den första digitala kameran utvecklades redan år 1975 – av Kodak (på bilden nedanför). Kameran designades av ingenjören Steve Sasson och vägde cirka 3,5 kg och kunde ta digitala bilder i svart och vitt – i 0,01 megapixels.

Världens största SLR-lins…

Den största SLR-linsen idag är Carl Zeiss Apo Sonnar T. Linsen väger hela 256 kg och har en fokuslängd på 1 700 mm. Linsen specialtillverkades till en kamera av märket Hasselblad 6×6 medium format. Mannen som stod bakom beställningen måste vara hiskeligt stark om han ska bära runt på linsen.

Världens största kamerasamling…

Det finns folk som samlar på allt – bokstavligen talat. Världens största kamerasamling äger Dilish Parekh, bosatt i Mumbai, Indien. Herr Parekh äger hela 4 425 antika kameror från världens alla hörn och tillverkare. Han påbörjade sitt samlade år 1977 och den äldsta kameran han äger dateras så långt tillbaka som till 1907.

Den skulle man äga…

År 2012 såldes en riktigt dyr kamera på auktion. 1923 Leica O-series-kameran klubbades för hela 2,8 miljoner dollar under en auktion i Wien, Österrike. Detta gör också den unika kameran till världens dyraste kamera som någonsin sålts till en privatperson.

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....