Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är en viktig byggsten i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och som även finns i organeller inuti varje cell. Rent kemiskt är kolesterolet även en steroid och en alkohol. Namnet kommer från grekiskans chole som betyder galla och stereos som betyder fast. När man först lyckades identifiera kolesterol var det nämligen i en fast form i gallstenar. Möjligtvis kände du redan till grunderna om ämnet, men här är tio fakta som du åtminstone kanske inte kände till!

Viktigt i lagom mängd…

Som tidigare nämnt är kolesterol är en typ av lipid (fett), som är väsentligt för allt djurliv – i rätt mängd. Kolesterol utför tre viktiga funktioner: först och främst bidrar det till att skapa det yttersta skiktet av celler. För det andra skapar det gallsyror som arbetar med att smälta maten i tarmen. Och för det tredje tillåter kolesterolet kroppen att göra D-vitamin och hormoner, såsom testosteron hos män och östrogen hos kvinnor.

Kristalliserat kolesterol kan leda till gallsten…

Kolesterol är oljebaserat och blod är vattenbaserat. Skulle kolesterolet bara dumpas in i en persons blodomlopp, skulle det koagulera i oanvändbara globs. Kroppen ser till att paketera det i proteinpartiklar som kallas för lipoproteiner. Om kolesterol samlas i höga koncentrationer, såsom i gallblåsan, kan det kristalliseras. Kristalliserat kolesterol är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i den vanligaste typen av gallsten.

Ät inte hjärnor – för din egen skull…

Om du har fått för dig att äta upp din kompis hjärna är det något vi avråder dig till. Hjärnor är nämligen ohälsosamt att äta eftersom de har för höga kolesterolvärden och fett i sig. Till exempel kan en enda portion av en 140 gram burk med ”hjärnor i mjölkgravy” innehåller 3 500 mg kolesterol.

Därför är det bra att amma…

Studier har visat att ammade barn har lägre nivåer av kolesterol som vuxna, jämfört med de som inte har ammats och istället har blivit matade med flaska eller annan form av bröstmjölksersättning. Dessutom är bröstmjölk rik på friska kolesterol och fett, som bidrar till att förhindra sjukdomar hos ett vuxet hjärta och det centrala nervsystemet.

Viktigt för ett embryos utveckling…

Kolesterolet är viktigt för ett embryos utveckling. Nästan en  9 000 barn föds med en missbildning kopplad till fostrets underlåtenhet att skapa kolesterolen som behövs.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...