Linux, eller GNU/Linux, är ett Unix-liknande operativsystem som till största delen, och i några varianter helt, består av fri programvara. Det består i allmänhet av central programvara från GNU-projektet, kärnan Linux samt annan programvara från tusentals andra projekt. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod har åstadkommit i modern tid. Operativsystemet Linux har bland annat gjort sig känt för att ofta användas som system i serversystem. Har du kört någon Linux-dist tidigare? Här är åtminstone tio fakta som du kanske inte kände till om det finskutvecklade operativsystemet!
Stängde in sig i sitt sovrum…
År 1991 stängde datavetenskapsstudenten Linus Torvalds in sig i sitt sovrum för att skapa en kärna till ett operativsystem som vi idag kallar för GNU/Linux. Efter flera veckors kodande hade han lyckats skapa en fungerande kärna som bestod av 10 250 rader kod. År 2014, 23 år senare, hade kärnan uppnått version 3.18 och bestod istället av 18 997 848 rader av kod. Bara under år 2014 växte kärnan med cirka 1 000 000 rader av kod.
Tusentals mjukvarubidragare…
Jim Zemlin, verkställande direktör för Linux Foundation, har tidigare sagt i en intervju att inget mjukvaruprojekt har lyckas integrera ansträngningar från totalt 4 169 utvecklare så bra, där hälften dessutom bidrog för första gången.
Linux kommer så klart från Linus…
Linus Torvalds (se bild ovanför) var bara 21 år gammal när han skrev sin första Linux-kärna. Namnet ”Linux” härstammar, kanske inte helt oväntat, från hans förnamn.
Endast 2% av Torvalds kod finns kvar…
Majoriteten av kärnan består av C-programmering, och endast cirka 2% består idag av kod skriven av skaparen, herr Torvalds.
Problem med att kärnan håller på att bli för stor…
Dagligen läggs det till cirka 4 500 rader av kod i kärnan och hela 1 500 rader ändras eller tas bort. Ett ”växande problem” för utvecklarna är att kärnan börjar bli för stor.
10 fakta du antagligen inte visste om datavirus
Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...
10 fakta du antagligen inte visste om radio
Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...
10 fakta du antagligen inte visste om TikTok
TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....