Microsoft Corporation är ett multinationellt datorföretag baserat i Redmond, Washington, med över 118 000 anställda. Företaget är i dag världens största inom programvaruutveckling, men vägen dit har inte varit helt lättsam. Företagets grundare, Bill Gates, är idag mer aktiv inom välgörenhet än datorer, men trots detta associeras han än idag med datorföretaget, som den rödlätta datanörden med 80-talsbrillorna. Här är allt du behöver veta – och förhoppningsvis inte visste – om en framgångssaga som heter duga!

Drog in det femdubbla gentemot annonsbudgeten…

Med en annonsbudget på cirka 300 000 000 dollar blev Microsoft egentligen dominerande på operativsystemsmarknaden först efter lanseringen av Windows 95. Visserligen visade det sig i slutändan att annonsbudgeten hade gjort sitt, då Microsoft drog in det femdubbla på operativsystemet inom en tioårsperiod.

Men så blev aldrig fallet…

Bill Gates, en av Microsofts grundare, ville från början kalla operativsystemet ”Windows 1.0” för ”Interface Manager”.

Var nära på att förvärva Sega…

Innan Microsoft utvecklade och släppte spelkonsolen Xbox var företaget i fråga mycket nära att förvärva Sega i ett försök att ta marker av Sonys Playstation. Vid den tiden var Segas Dreamcast mycket populär. Men som det skulle visa sig, Bill Gates trodde i slutändan inte att Sega hade vad som krävdes för att verkligen kunna slå Sony på fingrarna, vilket istället ledde till en egenutvecklad konsol; Xbox.

Har även tillverkat hårdvara…

Även om Microsoft till största del har riktat in sig på mjukvara, fanns det faktiskt en tid då de även satsade på hårdvara. Deras första hårdvara som de utvecklade och lanserade var ”Microsoft Mouse” (se bild nedanför) år 1983. Rena rama spelmusen, va?

Steve Ballmers bisarra reklamfilm…

Steve Ballmer har i princip varit delaktig i Microsoft sedan begynnelsen, och precis som Bill Gates tog han studenten från Harvard med toppbetyg inom matematik. Men vad som kanske är mindre känt idag, är att han under lanseringen av Windows 1.0 ställde upp i världens kanske mest bisarra reklamfilm för operativsystemet. Den får du inte missa! Klicka  för att se den (extern länk).

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...