Mark Zuckerberg föddes den 14 maj 1984 i White Plains i delstaten New York och är för den som inte hänger med i teknikutvecklingen medgrundare till det sociala nätverket Facebook, som idag är världens största community. Trots att han är uppvuxen med en judisk bakgrund ser han sig själv som en ateist. Som en av världens yngsta miljardärer äger han idag 28% av företaget Facebook, som vuxit under rekordhastighet sedan lanseringen 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om en IT-entreprenör som förändrade hela internet!

Zuckerberg är inte bara teknisk – han är även språkbegåvad…

Även om han kanske är som mest känd som grundare av Facebook och sina tekniska kunskaper, finns det även fler saker som märker ut herr Zuckerberg. Han är nämligen otroligt språkbegåvad och talar hela fem språk flytande; engelska, franska, latin, klassisk grekiska och hebreiska. Utöver detta talar och förstår han även grundläggande mandarin.

Kunde blivit dollarmiljardär redan vid 22 år…

Under år 2006 tackade Mark Zuckerberg nej till ett bud på en miljard dollar från företaget Yahoo vid en ålder av bara 22 år, och ska i en intervju senare ha sagt: ”Jag vet inte vad jag ska göra med så mycket pengar. Antagligen skulle jag bara starta en ny nätgemenskap, och jag ärligt talat gillar den jag redan har”. Men bara ett år tidigare, 2005, erbjöd Mark Zuckerberg MySpace att köpa hans community för endast 75 000 000 dollar. Men MySpaces VD, Chris DeWolfe, tackade dock nej till erbjudandet, vilket han med stor sannolikhet ångrar bittert idag.

Han lever som bäst utan grannar…

Man kan lugnt säga att Mark Zuckerberg värnar om sitt privatliv. Efter att ha köpt ett hus i ett fint område i Kalifornien valde han att lägga ytterligare 30 000 000 dollar på att också köpa upp sina grannars hus, just för att han skulle kunna leva så privat och skyddat som möjligt.

Appletini föll honom i smaken…

Mark hade aldrig hört talas om drinken Appletini innan han såg filmen som handlar om hans egna liv – ”The Social Network”. Nyfikenheten väcktes och han valde att testa drinken, som han älskade så mycket att han utnämnde den till Facebooks officiella drink.

Det är lätt att vara efterklok…

2004 erbjöd Mark Zuckerberg sin gamla rumskamrat på collage att hoppa av skolan och börja jobba för hans Facebook i utbyte mot aktier i företaget. Hans rumskamrat avböjde dock erbjudandet, vilket han säkerligen ångrar, då aktierna idag hade varit värda över tio miljarder dollar.