Marvel grundades samma år som andra världskriget bröt ut, 1939. Trots att Marvel och DC Comics alltid varit konkurrenter har grunder till bra samarbeten ofta ägt rum, och gör än idag. Precis som DC Comics har en egen värld har Marvel en likaså, ”Marveluniversum”, där de olika karaktärerna och superhjältarna kan mötas. Under några få år i början på 1960-talet skapades de flesta karaktärerna från Marvel, och många av dem lever vidare än idag – större än någonsin. Här är tio fakta som du bör känna till om ett av världens mest kända serietidningsbolag!

Wolverines klor var från början annorlunda…

Innan X-Men-serietidningarna kom var Wolverine ursprungligen en fiende till Hulken. I 1974 års nummer av ”The Incredible Hulk” (nr 180), hade den ursprungliga Wolverine inte infällbara klor, utan han bar handskar med klor istället. Han hade även djuriska sinnen och ilska likt Spindelmannens styrka.

Batman och Captain America i samma tidning…

År 1997 hade DC Comics och Marvel ett speciellt serietidningsnummer med Batman och Captain America tillsammans. Där anlitar den onda Red Skull Jokern för att stjäla en atombomb under andra världskriget. Jokern lyckas och levererar bomben till Red Skull, men är förskräckt när han får veta att Red Skull är av nazistiskt blod. Detta ledde till Jokerns berömda citat: ”Jag kan vara en kriminell galning, men jag är en amerikansk kriminell galning!”. När Red Skull hotar att släppa bomben över Washington D.C., bekämpar Jokern honom i flygplanets lastrum. När Captain America och Batman lyckas att ta över planet och flyga det i säkerhet över havet lyckas både Red Skull och Jokern hoppa av tillsammans med den exploderande bomben. Dock är både Captain America och Batman fortfarande övertygande om att de bägge lever på något sätt.

Hulken var från början inte grön…

Från början var Hulken inte grönfärgad. I hans debut valde skaparen Stan Lee att Hulken skulle vara gråfärgad, just för att inte inkräkta på någon etnisk grupp. Färgläggaren Stan Goldberg hade dock problem med den grå färgen och blandade istället många olika nyanser av grått med lite grönt i. Efter att Stan Lee hade sett den första publiceringen bestämde han sig för att Hulken istället skulle vara grönfärgad, likt han är idag.

Iron Man skulle aldrig vara omtyckt…

Iron Man skapades av Stan Lee i form av en utmaning, att ingen läsare skulle tycka om honom och på så vis bli ”påtvingad” att läsa om honom. Iron Man har dock lyckats bli en populär och älskad karaktär under senare år.

Daredevil skapades av ”misstag”…

Teenage Mutant Ninja Turtles var ursprungligen en parodi av Daredevil, och både Daredevil och Turtles skapades i form av samma misstag.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...