Att gå och handla när man är hungrig är mer eller mindre en ren livsfara, och vanligtvis kommer man hem med så mycket mer än vad det var tänkt. Men farligast måste väl ändå vara när man går förbi alla de nybakta godsakerna, som kanelbullar, wienerbröd och – framförallt – munkar! I alla dess olika glada färger fyllda med strössel måste det väl ändå vara något av det godaste som finns? Och mest oemotståndliga! Framförallt när man som sagt redan är hungrig. Här är tio fakta som du garanterat inte kände till om munkarna!
USA är inte munkarnas hemland…
Man kan lätt tro att USA är munkarnas hemland, men riktigt så är inte fallet – även om det är nära. Det är nämligen landet norr om USA – Kanada – som konsumerar flest munkar per person. Och inte nog med detta; de har dessutom flest munkkaféer per capita.
Munkar med handtag…
De ursprungliga munkarna från en av världens största munk-kedja, Dunkin’ Donuts, hade från början små ”handtag”, så man lättare kunde äta dem utan att kladda ner sina fingrar.
Nationella munkdagen finns för att hedra ”Donut Dollies”…
Den nationella munkdagen i USA skapades inte av munkproducenter, utan i stället av Frälsningsarmén under år 1938 för att hedra ”Donut Dollies”, kvinnofrivilliga som tjänstgjorde med munkar till soldater i Frankrike under första världskriget.
Doughnut eller donut…
Den alternativa engelska stavningen ”donut” uppfanns när den New York-baserade Display Doughnut Machine Corporation förkortade ordet för att göra det mer tilltalande för utlänningarna som de hoppades skulle köpa sin automatiserade munksystem (se bild nedanför).
Monopol i Kalifornien…
Munkindustrin i Kalifornien, USA, kontrolleras i princip helt och hållet av kambodjanska invandrare. I mångas ögon ses deras överlägsna kontrollens som ett monopol.
Flottyrring…
I Sverige har ordet ”flottyrring” mer börjat användas istället för ”munk”, då den ursprungliga benämningen ”munk” avsåg ett stekt/friterat bakverk utan hål i mitten. I Göteborg och närliggande delar av Västra Götaland används däremot inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Istället syftar munk eller kokosmunk på en skumboll.
Munk utan hål…
Munk kallas också ett stekt bakverk som äts som maträtt eller efterrätt. Det äts på samma sätt som våfflor, pannkakor och plättar med olika sorters sylt. Denna munk har inget hål i mitten, och ingen fyllning. Se bild nedanför som exempel.
Världens första rymddonut…
Världens första munk i rymden transporterades upp i rymden den 9 april 2015 från Askim utanför Oslo med hjälp av en ballong, assisterad av Lysekilsbröderna Alexander och Benjamin Jönsson samt Rasmus Ankarskär, Johannes Jönsson och John Johansson. Den landade senare i svenska Vänern och hämtades upp av Sjöräddningen. Rymddonuten – som den kallas för – steg från jorden 32 kilometer ut i rymden och resan tog totalt fem timmar.
Hålet i munkarna korreleras efter ekonomin…
Forskare har noterat att hålets storlek i en munk korrelerar med kvaliteten på ekonomin. Specifikt, ju sämre ekonomin är desto större är hålet i munken.
Munkbutik styrs av poliser…
Man brukar alltid skoja om de amerikanska poliserna och deras munkätande. Men i amerikanska Michigan är scenariot mer eller mindre verklighet, då det finns en munkbutik som styrs helt och hållet av stadens lokala poliser.