Nätbrottslighet, databrott, IT-brottslighet eller cyberbrott är ett sätt att bryta mot lagen genom att använda internet, till exempel att stjäla någons lösenord eller att skicka ut falsk information genom att tränga sig in i någon annans datornätverk. Många olikartade brott begås på internet, som normalt klassificeras efter typen av brott, såsom olaga hot, barnpornografibrott, och ekonomisk brottslighet. Internet kan vara platsen där brottet begås som i olaga hot, eller en plats där brottslighet planeras. I takt med att internet har fått större fäste för vår vardag och våra samhällslösningar, har också nätbrottsligheten skjutit i höjden. Här är tio fakta om ämnet som du antagligen inte kände till sedan tidigare om just nätbrottslighet.
Nätbrottslighet – den absoluta största ökningen av brott…
I Sverige anmäldes 38 564 IT-relaterade brott år 2011. Året därpå sköt siffrorna i höjden och hela 52 198 IT-relaterade brott anmäldes. Det vill säga en ökning på 13 000 anmälningar. I fjol (2015) rapporterades 67 166 IT-relaterade brott. Även om det är en ökning, så är inte ökningen så markant som den tidigare har varit.
Medias uppmärksamhet gav resultat…
Näthat och hets mot folkgrupp via nätet har varit högt uppmärksammat av media under senare år. Det hela verkar också ha givit stor effekt, då detta är en av två nätbrottsligheter som har minskat sedan peaken år 2014. Förra året (2015) hade anmälningar om näthat och hets mot folkgrupp via internet minskat med hela 11%.
Dataintrången minskar…
Den andra nätbrottslighet som har minskat är dataintrång. Under rekordåret 2013 anmäldes hela 11 010 fall av elektroniska intrång. År 2015 var denna siffran nästan halverad, och ”bara” 6 580 brott av samma typ polisanmäldes.
Eller ja, det beror på hur man ser det…
Totalt sett har dock nätbrottslighet ökat med hela 300% sedan 2011 här i Sverige (fram till år 2015).
Och kostnaderna blir bara högre och högre…
Kostnaden för nätbrott som begås världen över beräknas kosta samhällen över 400 miljarder dollar – årligen!
Ett enormt mörkertal…
Cirka 20% av små- och medelstora verksamheter har vid minst ett tillfälle varit ett aktivt mål för cyberbrottslighet. Det kan röra sig om allt från dataintrång och bedrägerier via internet till förfalskade fakturor via elektronisk väg. En majoritet av alla brott som utförs upptäcks eller anmäls dock aldrig.
Microsoft kan dagligen spåra miljontals cyberattacker…
Microsoft ser ungefär 10 000 000 cyberattacker dagligen världen över från sin digitala infrastruktur.
Dessa målgrupper är mest utsatta…
Den målgrupp som är mest utsatt för dataintrång är sjukhälsovården. Övriga verksamhetsområden som är högt utsatta är bland annat tillverkningsindustrin, finansiella bolag, regeringar och transportföretag.
Över 40% har blivit utsatta för kontokortsbedrägeri…
Fler än 40% av alla konsumenter världen över har vid något tillfälle blivit utsatta för försök till kontokortsbedrägeri. Endast en minoritet av alla konsumenter har upptäckt att de blivit utsatta eller blivit utsatta för kortbedrägeriförsök.
Brukar upptäckas 200 dagar efteråt…
Cirka 70% av alla cyberattacker som sker upptäcks heller aldrig. Om en attack upptäcks brukar det i snitt vara 200 dagar efter attacken väl har utförts.