Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Med den här avancerade texten går vi direkt på sak!

Mest stulen…

Den produkt i världen som blir mest stulen i livsmedelsbutiker är ost. Totalt sett blir cirka 4% av all ost som lämnar varuhusen stulen.

600 kilo ost…

Den amerikanska presidenten Andrew Jackson hade en gång ett block av cheddarost som levererades till Vita Huset som var 121 centimeter i diameter och 61 centimeter tjock. Osten vägde nästan 635 kilo. Han bjöd in 10 000 besökare för att äta den, och den var borta inom loppet av  två timmar.

Bryts ner i opioid…

När osten smälter, bryter den ner i en opioid. Andra opioider du kanske känner till är heroin och morfin.

Ville undvika hålen i schweizerostar…

Hålen i schweizerostar var fram till nyligen sedd som ett tecken på ofullkomlighet och något osttillverkare försökte att undvika. Idag är det istället ostens starkaste kännetecken.

Ost med maggots säljs på svarta marknaden…

Det finns ost från Sardinien med maggots i, vilket är förbjudet av EU:s livsmedelshälsoorganisationer, men den görs fortfarande och säljs på den svarta marknaden. För den som är osäker på vad maggots är för något, så är det en form av fluglarv. Påträffas samma typ av fluglarv i kadaver kallas de istället för likmask. Mums filibabba! 

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...