Begreppet ”ras” är egentligen ett ganska modernt koncept. I den antika världen hade inte greker, romare, judar, kristna och muslimer begreppet raskategorier. Människor delades snarare upp enligt religion, klass, språk och så vidare. Idag är rasism ett fortsatt problem, och har i princip varit sedan människans begynnelse. I vissa delar av världen har det blivit bättre, medan det i andra delar går åt fel håll. Här är tio fakta som du bör känna till om rasism och rasfördelning.

Mer blandat i större städer…

Forskare beräknar att under de kommande 1 000 åren kommer människor fortfarande finnas i en mängd olika färger. Men människor i större städer kommer att ha en mer blandad hudfärg snarare än en slående mörk eller ljus hy.

Carl von Linné ansåg européer som idealet…

Carl von Linné (1707-1778), en svenskt botanist och fysiolog, var den man som etablerade ett ursprung av raser i en form av färgsättning. Linné delade in Homo sapiens i fyra kategorier: ”H. sapiens americanus”,”H. sapiens européer”, ”H. sapiens asiaticus” och ”H. sapiens afer”, som är kopplade till de fyra kända regionerna i världen: USA, Europa, Asien och Afrika. Han färgkodade raserna röda, vita, gula och svarta. Carl von Linné ansåg ”Homo sapiens europaeus” vara idealet.

Ljushyade har klar fördel i arbetslivet…

Det är mer sannolikt att vita män med ett belastat register kallas till en anställningsintervju än mörkhyade män som inte har någon belastning i sitt register över huvud taget. Detta trots att deras utbildning och erfarenhet är densamma.

Ljushyade sitter uppenbarligen säkrare i skolorna…

Studier har påvisat att mörkhyade studenter i västländer löper mer än dubbelt så stor risk att stängas av eller uteslutas helt från skolan trots att de inte är mycket mer benägna att bryta skolregler än vad ljushyade skolungdomar är.

Ser öppningar efter Obamas presidentskap…

64% av amerikanarna tror nu att en mörkhyad har samma möjligheter i livet som en ljushyad tack vare att en afroamerikan en gång har vunnit presidentvalet – Barack Obama.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...