Afrika är till ytan större än USA, Kina, Indien, Mexiko och delar av Europa tillsammans. Trots att det finns en stor del av jordens naturresurser i Afrika har världsdelens länder aldrig lyckats bli något direkt rika. Både fattigdom och sjukdomar är vilt utbrett. Här är tio fakta som du måste veta om Afrika, som du antagligen inte hade en aning om.

Närmare Europa än man kan tro…

Det kan kännas som att Afrika ligger oändligt långt bort, och för oss svenskar kanske fallet också är så. Men i själva verket ligger Afrikas kust bara 14,3 km långt bort från Europas kust. Det finns även planer på att bygga en bro mellan Europa och Afrika.

Hem för giganter…

Kontinenten är hemmet för de två största landdjuren vi har på jorden, elefanten och giraffen. Båda djuren förekommer till störst del i södra Afrika.

40 000 år gamla verktyg…

Urtidsmänniskor som fortfarande existerar på vissa platser på kontinenten använder idag samma verktyg och redskap som har hittats av människor som dateras 40 000 år tillbaka.

Barnarbete utbrett…

Även om siffran ständigt sjunker, så räknar världshälsoorganisationen på att cirka 41% av alla barn i Afrika mellan åldrarna 5-14 är involverade i barnarbete.

Långt att gå för rent vatten

Människor i Afrika och vissa delar av Asien får i snitt vandra sex kilometer för att samla på sig färskt vatten. Givetvis gäller inte detta de större och mer väletablerade städerna.