Star Wars är en franchise som främst består av en serie amerikanska science fiction-filmer skapade av George Lucas under 1970-, 1980-, 1990-, 2000- och 2010-talet. Den första i filmserien, Stjärnornas krig, hade premiär 25 maj 1977 i USA och blev snabbt ett världsomfattande populärkulturfenomen. Tjugotvå år efter den ursprungliga filmens premiär började George Lucas arbetet med en andra trilogi som en prequel till originaltrilogin. Idag väntar vi på den andra filmen i seriens tredje trilogi, och tills dess bjuder vi på lite fakta som du säkert inte kände till om just Star Wars – om du inte är ett väldigt inbitet fan, vill säga.

Darth Vader var bara med i rutan 12 minuter i första Star Wars-filmen…

Darth Vader är en av huvudkaraktärerna i Star Wars och den absoluta favoriten i filmerna. Dock var han bara totalt 12 minuter i rutan under den första filmen (Star Wars Episode IV).

Alla ville inte visa filmen…

När filmen lanserades var det bara totalt 40 biografer i hemlandet USA som var villiga att visa den första filmen (Episode IV).

Harrison Ford tjänade inte mycket under första filmen…

Man kan tro att Harrison Ford tjänade en hel förmögenhet för sin roll i den första filmen i franchise-serien (åter igen; Episode IV), men i själva verket låg lönen på bara totalt 10 000 dollar. Lyckligtvis lyckades han att förhandla upp lönen kolossalt till uppföljaren.

Alec Guinness var väldigt smart…

 Alec Guinness, som spelar Obi-Wan Kenobi, förhandlade till sig en rörlig lön på 2% av biljettintäkterna – vilket resulterade i hela totalt 95 000 000 dollar (!).

Figurmarknaden är enorm…

Hela 250 000 000 Star Wars-figurer blev sålda världen över efter de tre första filmerna. Det är bara en enda leksakstillverkare som har rättigheter till att sälja Star Wars-figurer.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...