Tetris är ett dator- och TV-spel som går ut på att ordna olika fallande figurer. Spelet uppfanns av matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov när han arbetade vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva och originalet gavs ut 1984. Spelidén har implementerats många gånger för otaliga plattformar och spelet gav upphov till en mängd uppföljare och Tetris-varianter. Game Boy-versionen från 1989 är den mest kända och spridda varianten av spelet, då Tetris var det spel som följde med vid köp av den portabla spelkonsolen. Alla objekt i Tetris är gjorda av fyra rutor. Spelet är ett olösligt, matematiskt problem. Därav bjuder vi också på tio fakta som du kanske inte kände till om världens största spelklassiker!
Tetris är det mest sålda spelet genom tiderna…
Enligt Guinness Rekordbok är Tetris ett av de mest sålda spelen genom alla tider – någonsin!
Låten kom inte förrän GameBoy-versionen av spelet…
Introduktionslåten för spelet i fråga har du säkerligen hört flertalet gånger, men visste du att det först var i GameBoy-versionen av spelet som den introducerades? Idag är låten ett skyddat varumärke i nästan samtliga länder här på vår runda planet.
General Motors använde spelet i sin marknadsföring…
År 2013 använde General Motors kända block och introduktionslåten från Tetris för att marknadsföra sin nya bil, Chevrolet Traverse.
Spelas fortfarande världsmästerskap…
Tetris World Championship (TWC) är en årlig tävling som hålls för Tetris-spelare runt om i världen. Trots att spelet är drygt 40 år gammalt fortsätter Tetris att ha en dedikerad spelarbas och har blivit en del av e-sportsscenen. Världsmästerskapet är ett bevis på spelets varaktiga popularitet och dess förmåga att engagera spelare över generationer.
Används flitigt i medicinska studier…
Tetris har använts i över 30 olika medicinska studier – allt från hjärnaktivitetsmätningar till att förbättra synen för skelögda.
Spelet blev en gåva…
En fullt spelbar version av spelet i fråga från 1984 finns att spela på New York Citys Museum of Modern Art (MoMA). Spelet var en gåva från utvecklaren till museet, just för erkännandet av dess betydelse hos människorna.
Utvecklaren tjänade från början ingenting på spelet…
Eftersom Pajitnov (till höger på bilden nedanför) arbetade för den sovjetiska staten under sitt utvecklande av spelet fick han inga som helst pengar från spelet förrän år 1996, då lagar och regler ändrades. Han startade då ett företag ihop med Henk Rogers och upprättade en licens.
Paralympic Games…
Under 2014 års Paralympic Games kunde man skymta ett Tetris-spel på golvet, där klossarna stavade ut ”I’m Possible” (”jag är möjlig”, översatt till svenska).
Sovjetunionens första exporterade mjukvara…
Spelet var den första mjukvaran under kategorin ”nöje” som exporterades från Sovjetunionen till USA. Annars brukade det vara åt andra hållet – att USA exporterade till Sovjetunionen.
Hjälper din hjärna att jobba snabbare…
Det är bevisat i flera studier att spela spelet upprepande gånger under perioder hjälper din hjärna att jobba snabbare och se ett mer logiskt mönster.