Tokyo, eller rättare sagt Tokyoområdet, är med sina 35,7 miljoner invånare invånare världens folkrikaste storstadsområde. Administrativt försvann staden Tokyo redan 1943, men begreppet Tokyo används ofta om de 23 stadsdelskommunerna med sammanlagt cirka 13,62 miljoner invånare. Detta är Japans de facto-huvudstad. Namnet Tokyo betyder bokstavligen ”östra huvudstaden”. I Tokyo finns Japans parlament och kejsarpalatset där den kejserliga familjen bor. Staden är även hemvist för landets samtliga största medieföretag med tidningar och TV-kanaler men även internationellt aktiva japanska företag som Sony, Mitsubishi och Honda. Har du kanske varit där någon gång och tagit del av – bokstavligen talat – storstadslivet? Hur som helst kommer här tio fakta som du bör känna till om Japans huvudstad!

Jesus och Buddha som rumskamrater…

Det finns en populär anime- och mangaserie som härstammar från Tokyo som kallas för Saint Young Men. Serien handlar om Jesus och Buddha som lever som rumskamrater i Tokyo under en semester på jorden. Där försöker de bland annat att lära sig mer om och förstå det japanska samhället.

Fler fick sätta livet till i huvudstaden än Hiroshima och Nagasaki…

När de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki föll offer för amerikanarnas två atombomber under andra världskriget valde Japan att kapitulera. Men vad många kanske inte hade så stor koll på var att de allierades flygbombningar över Tokyo faktiskt krävde fler Tokyobors liv än atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki tillsammans.

Ett minst sagt misslyckat födelsedagskalas…

År 2010 skulle tjänstemän från Tokyo personligen gratulera den äldsta mannen i staden på sin 111:e födelsedag. Men istället fann de skelettrester på hans säng. Det visade sig i efterhand att han hade varit död i hela 30 år och familjen hade fortfarande håvat in pensionspengar i hans namn. Majoriteten av familjemedlemmarna blev dömda för brottet.

7-Eleven är minst sagt populärt…

Bara i Japans huvudstad, Tokyo, finns det mer än dubbelt så många 7-Eleven-butiker än vad det finns i hela USA. Idag finns det cirka 2 423 7-Eleven-butiker i Tokyo, och likaså är dess huvudkontor beläget i staden.

Spegeln som får dig till att le…

Forskare i Tokyo har lyckats med bedriften att utveckla en spegel som ger dig ett leende. Med hjälp av böjt glas där ljuset studsar kommer det alltid att se ut som att du tittar. Uppfinningen är tänkt att lanseras i köpcentrum och och på toaletter för att skapa en lyckligare vardag – och gladare konsumenter, så klart!

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats av mångfald och historia. Från sina historiska stenmurar till sina soliga stränder, erbjuder Gotland något för alla. I denna artikel kommer vi inte alltför djupgående gå in på Gotlands historia, kultur och sevärdheter - utan...

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

Afghanistan, en nation som har varit centrum för globala händelser, har en fascinerande historia och kultur som sträcker sig långt bortom rubrikerna. I denna artikel kommer vi att utforska 10 fakta om Afghanistan som sällan uppmärksammas, avslöja dess mångfaldiga arv...

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...