Tour de France, på svenska ibland även ”Frankrike runt”, är en årlig cykeltävling som hålls i Frankrike. Den hör tillsammans med Giro d’Italia och Vuelta a España till de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen (Grand Tour). Tävlingen har körts sedan 1903 med undantag för de två världskrigen. Tidigare följde cykeltävlingen oftast Frankrikes yttergränser men numera kör tävlingen oftast även in i grannländerna. Tour de France pågår under tre veckor i juli månad och är uppdelad i omkring 20 etapper som är runt 200 km långa. Tour de France anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen och det tredje största idrottsevenemanget i världen efter Sommar-OS och VM i fotboll. Hade du orkat ett lopp? Om inte så kan vi istället bjuda på tio mindre kända fakta om Tour de France!
Så fick Tour de France sin början…
Det hela började som en tävling mellan två tidningar i Frankrike; l’Auto och Auto. l’Auto ville nå ut till fler läsare än sin konkurrent, Auto, och med hjälp av cykeltävlingen lyckades de dessutom med bedriften. Att det skulle bli världens tredje största sportevenemang i framtiden hade de nog inte haft i åtanke dock.
Fusk uppdagades i vattenflaskor…
År 1947 kom det till kännedom att flera tävlande hade fyllt sina vattenflaskor med bly, just för att cykeln skulle rulla snabbare nerför.
Alkohol och eter användes som dopningspreparat…
Lance Armstrong, som vunnit Tour de France hela sju gånger, men fått sina medaljer tillbakadragna av amerikanska Anti Doping Agency (USADA), är inte den enda som har dopat sig. Redan under tidiga år försökte deltagare att dopa sig på olika sätt. Mest populärt var alkohol och eter, för att kunna hantera muskelsmärtan som uppstod under ett hårt lopp.
Fuskade – genom att åka tåg…
Det kanske mest våghalsade fusket utövades redan under tidiga år av Tour de France. En mängd tävlande satte sig nämligen på tåget och rullade på rälsen tills de inte var långt från mållinjen. Det låter nästan som hämtat från en Kalle Anka-tidning.
Från London till Jerusalem…
Tävlingen är över hela 3 000 km lång. Det är lika långt som att cykla från London till Jerusalem.
Inte helt ovanligt med dödsfall förr…
Under den tidiga eran av Tour de France var det inte så mycket prestige i cykeltävlingen som det är idag. Då var folk mest ute efter uppmärksamhet, och det hörde inte alls till ovanligheten att folk cyklade på de mest udda cyklarna – eller utförde tricks på sin cykel. Till råga på allt hände det också att folk i publikhavet dog när olyckor skedde hos cyklisterna.
12 miljoner i publiken…
År 2015 deltog över 12 000 000 människor i publikhavet för att få en snabb titt av cyklisterna.
Frankrike har vunnit Tour de France flest gånger…
Kanske inte helt oväntat är det just Frankrike som har vunnit Tour de France flest gånger – hela 36 guldmedaljer har fransmännen kammat hem! På andra plats finner vi Belgien med 18 medaljer och därefter Spanien med sina 12 guldmedaljer. Hittills har ingen svensk vunnit den prestigefyllda cykeltävlingen.
Men en svensk har dock vunnit en etapp…
Den 31 juli 1998 blev Magnus Bäckstedt (på bilden nedanför) den första svenska cyklisten att vinna en etapp på Tour de France. Med sina 94 kg var han också den tyngsta deltagaren och gick under smeknamnet ”Big Maggy”.
Så många har dött under Tour de France…
Fyra tävlande har dött under cykeltävlingen. En av dem dog i samband med att han skulle ta ett dopp i sjön under pausen mellan etapperna.