Tourettes syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som involverar upprepande ofrivilliga rörelser samt minst ett läte; dessa kallas tics. Vokala tics kan också vara hela ord eller meningar. Oftast kommer de första ticsen vid 5–10 års ålder, men de kan också debutera både tidigare och senare; debuten måste dock vara före 18 års ålder för att diagnosen Tourettes syndrom skall kunna ställas. I Sverige brukar Tourettes syndrom räknas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Här är tio fakta om funktionshindret som du med största sannolikhet dock inte kände till sedan tidigare!
En procent får Tourettes syndrom…
Förekomsten av Tourettes syndrom uppskattas vara runt 1 av 162 barn, vilket är lite mer än 0,6 procent.
Inte vanligt att svära som på filmer…
Många associerar Tourettes med ett slumpvis och notoriskt svärande i form av könsord och dylikt, men i själva verket är det bara cirka 10-15% av de med störningen som svär och säger fula ord okontrollerat.
Är en ärftlig störning…
Tourettes syndrom är faktiskt en ärftlig neurologisk sjukdom, och är döpt efter Gilles De La Tourette (som du ser på bilden ovanför).
Har man Tourettes har man väldigt ofta något annat också…
Cirka 79% av alla med Tourettes bär på mer än just denna diagnos – exempelvis ADD, ADHD, OCD, ångest eller dysgrafi – bara för att nämna ett par. Förekomsten kallas för komorbida tillstånd (flera diagnoser hos samma person).
Tourettes ger motorisk eller vokal tics.
Det finns två olika typer av tics när man har Tourettes; motorisk eller vokal. Den motoriska styr rörelser okontrollerat medan den sistnämnda styr ditt vokala.
Tourettes brukar visa sig i låg ålder…
Diagnosen brukar vanligtvis visa sig i åldrarna 5-10 år. Det är under denna period som de första ticsen vanligtvis börjar visa sig. Motoriska tics, såsom blinkningar, grimaser, eller andra rörelser, är ofta de första symptomen som uppenbarar sig. Senare kan vokala tics, såsom ljud eller ord, också utvecklas.
Och när Tourettes väl visar sig…
Oftast brukar det hela visa sig som mest under stress, spänningar eller upprymdhet, medan under avslappnande miljöer och tillfälligheter kan det vara svårt att ens upptäcka.
Avsevärt vanligare hos män…
Tourettes syndrom är cirka tre till fyra gånger vanligare hos män än vad det är hos kvinnor. Orsakerna till denna könsskillnad är inte helt klara och kan bero på en kombination av genetiska, hormonella och miljömässiga faktorer.
Inget botemedel mot störningen…
Än så länge finns det inget botemedel för Tourettes syndrom, och det finns heller inget specifikt läkemedel som avhjälper diagnosen. Behandlingen fokuserar istället på att hantera symptomen och förbättra livskvaliteten för de som lever med Tourettes.
Tourettes = hög iq?
Forskning har visat att Tourettes syndrom inte nödvändigtvis påverkar intelligensen negativt. Människor med Tourettes kan ha en helt normal intelligensnivå, och i vissa fall kan de till och med ha över genomsnittet hög intelligens (IQ).