Mikrostaten Vatikanstaten är belägen som en enklav i den italienska huvudstaden Rom och upprättades 1929. Påven har sitt ämbte som kyrkans högsta ledare genom att han företräder ”Heliga stolen”. Det är genom ”Heliga stolen” som kyrkan upprätthåller diplomatiska relationer med andra stater och internationella organisationer. Ja, allt detta visste du säkert redan om Vatikanstaten. Men visste du dessa tio livsviktiga fakta?

Tog spel i försvar…

År 1997 tog Vatikanstaten Pokémon i försvar när det kritiserades för att vara en pro-evolution av andra kristna grupper.

Anklagades för konspiration…

Påven Benedictus XVI (på bilden nedanför) anklagades för konspiration för att täcka över sexuella övergrepp i USA. På Vatikanens begäran beviljade president George W. Bush honom åtalsimmunitet.

Gift dig med rätt partner, för guds skull…!

Alla nationer i världen har lagar om skilsmässa förutom Filippinerna och Vatikanstaten. Där finns inget förfarande om skilsmässa och i dessa två länder tillåts endast annullering av äktenskap. Där gäller det att gifta sig med rätt partner!

Skämtsam påve…

När en journalist oskyldigt frågade Johannes XXIII (på bilden nedanför) hur många människor som arbetar i Vatikanen, fick han till svar av en skämtsam påve: ”Ungefär hälften av dem.

Ensam bankomat på latinska…

The Institute for Works of Religion”, även känt som ”Vatican Bank” ligger i Vatikanstaten och bedriver en världsomfattande finansiell verksamhet. En av bankomaterna finns med förinstallerade instruktioner på latin, och är ensam i sitt slag att erbjuda just detta språk.