4
4 points

I världen av filmproduktion representerar kostnaderna för att skapa episka mästerverk ofta astronomiska summor. De tio dyraste filmerna som någonsin har gjorts sticker ut som storslagna spektakel med imponerande produktionsbudgetar som överskrider gränserna för vad som anses vara möjligt. Från spektakulära sci-fi-äventyr till episka historiska dramer har dessa filmer inte bara förtrollat biopubliken med sina berättelser utan har också satt rekord i filmens värld när det gäller kostnader. Låt oss dyka in i världen av blockbusters och utforska de ekonomiska mästerverken som har cementerat sina platser som de tio dyraste filmerna genom tiderna.

Observera att samtliga filmer i topp 10-listan inte är justerade för inflationen. Du bör också ha i åtanke att denna artikeln är skriven i februari 2024, så sannolikheten att listan ändras väldigt snabbt därefter är stor.

Justice League (2017)…

På sätt och vis är det lite orättvist att sätta Justice League (2017) på en tionde plats, eftersom filmen i själva verket egentligen delar tionde plats med ytterligare två filmer; Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017) och Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007). Samtliga filmer hade uppskattad kostnad på totalt 300 miljoner dollar, vilket i svenska kronor motsvarar lite mer än 3,1 miljarder svenska kronor.

Avengers: Infinity War (2018)…

Avengers: Infinity War (2018) gjorde på något sätt det omöjliga och sammanförde ett decennium av berättande till en sammanhängande berättelse som balanserade alla hjältar. Den rejäla prislappen på cirka 325 miljoner dollar för att förena dessa hjältar lönade sig, och Infinity War blev den första Marvel-filmen att passera tröskeln på att spela in 2 miljarder dollar. Filmens nu ikoniska slut, där hjältarna förlora sin första kamp mot Thanos (Josh Brolin), visade sig vara en chockerande cliffhanger som skapade en ökad förväntan inför nästa film.

Fast X (2023)

Trots att filmen passerade gränsen på 700 miljoner dollar vid den globala biljettförsäljningen, betyder den överdrivna budgeten på ungefär 340 miljoner dollar för Fast X (2023) att det kanske inte var direkt så lönsamt. Det chockerande slutet i filmen indikerade att The Fast and the Furious-serien inte var nära något slut heller, eftersom Dominic Toretto (Vin Diesel) fortfarande behöver hämnas på den nya skurken, Dante Reyes (Jason Momoa).

Avatar: The Way of Water (2022)

Trots kritiken om att James Camerons Avatar (2009) misslyckades med att lämna en kulturell inverkan efter att ha blivit den mest inkomstbringande filmen genom tiderna, bevisade den andra delen i serien att publiken fortfarande var villiga att ge sig ut på ännu ett äventyr i Pandora. Avatar: The Way of Water (2022) är ännu en film där du kan se resultatet av prislappen på skärmen; de fantastiska undervattenmiljöerna och de episka actionsekvenserna lyckades på något sätt toppa de visuella prestationerna från sin föregångare. Avatar: The Way of Water var också en kritikerframgång och fick en Oscarsnominering för bästa film. Prislappen för produktionen, då? Jo, hisnande 350 miljoner dollar.

Avengers: Endgame (2019)

Den sista filmen på 356 miljoner dollar i Avengers-sagan förde tillbaka dussintals hjältar för ett tre timmar långt epos som innehöll tidshoppning, cameos och en av de största stridsscenerna i filmhistorien. Utöver filmens hyllningar, provocerade Avengers: Endgame (2019) fram känslomässiga reaktioner från tittare som hade levt med dessa hjältar i över ett decennium. Endgame lyckades under kort tid att bli den mest inkomstbringande filmen genom tiderna innan Avatar (2009) toppade den vid återutgivningen.

Avengers: Age of Ultron (2015)

Överraskande nog var den dyraste filmen i Marvel Cinematic Universe hittills Avengers: Age of Ultron från 2015 på 365 miljoner dollar. Även om den fick allmänt gynnsamma recensioner och fortfarande blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna, lyckades Age of Ultron inte riktigt toppa fansens entusiasm som hos sina föregångare filmer.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Efter den enorma framgången med den ursprungliga trilogin planerade Walt Disney snabbt en fjärde film i Pirates of the Caribbean-serien som bjöd på mer av Johnny Depps ikoniska roll som kapten Jack Sparrow. Medan den allmänna samsynen var att Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) var en övergiven röra som tänjde på berättelsen, misslyckades den inte på ett ekonomiskt plan och blev ännu en film i serien som passerade biljettkassan på 1 miljard dollar. Den goda viljan för serien höll dock inte, eftersom den femte delen, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017), var en kritisk och ekonomisk besvikelse som effektivt markerade slutet på serien. Den totala prislappen för On Stranger Tides hamnade på totalt 379 miljoner dollar.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Produktionen av den sista delen i Star Wars-uppföljartrilogin drabbades av motgångar i början på grund av den tragiska förlusten av Carrie Fisher (Leia), och bytet av Colin Trevorrow till J.J. Abrams som regissör i den absolut sista minuten gjorde nog allt ännu lite rörigare. Notan för filmen hamnade på hisnande 416 miljoner dollar, och även om den spelade in över 1 miljard dollar så ansåg kritikerna att det var en av de sämre Star Wars-filmerna hittills. Uppenbarligen går det inte alltid att göra en bra produktion, oavsett hur mycket pengar man kastar över en film.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Tvåa på listan som den näst dyraste filmproduktionen någonsin, med sina 432 miljoner dollar, är ytterligare en besvikelse för kritikerna. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) kan betraktas som den svagaste filmen i Jurassic Park-serien, den andra delen i den omstartade trilogin tog sagan i en mörkare riktning och förde dinosaurier utanför själva parken. Direktör J.A. Bayona lade större vikt vid skräck och spänning och förstärkte rollerna för de nya karaktärerna Owen (Chris Pratt) och Claire (Bryce Dallas Howard) som hade introducerats i 2015 års Jurassic World. Jurassic World: Fallen Kingdom lyckades skapa tillräckligt med entusiasm för serien så att dess uppföljare, Jurassic World Dominion, också passerade 1 miljard dollar i intäkter.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens var den första Star Wars-filmen som släpptes av Walt Disney Studios, och bevisade omedelbart att förvärvet av Lucasfilm hade varit en succé. Trots en massiv budget som översteg 447 miljoner dollar, betonade The Force Awakens marknadsföringskampanj nostalgi för den ursprungliga Star Wars-trilogin med dess framträdande fokus på återkomsten av Han Solo (Harrison Ford) och prinsessan Leia (Carrie Fisher). Filmen spelade in över 2 miljarder dollar globalt vid biokassan. Det är en av de mest framgångsrika filmerna genom tiderna när det gäller intäkter.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
4
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
5
omg
win win
1
win