Pluto klassas inte längre som en planet, som kanske bekant, utan är idag en dvärgplanet av typen plutoid i de yttre delarna av vårt solsystem. Tidvis befinner sig dvärgplaneten, som har en kraftigt elliptisk bana, närmare solen än vad Neptunus gör. Missade du astrologin i skolan kan du snabbt samla upp tio fakta om åtminstone Pluto.
Fick sitt namn av en ung tjej…
Dvärgplaneten Pluto namngavs av den amerikanska astronomen Clyde Tombaugh när han upptäckte den 1930. Namnet föreslogs av en elvaårig flicka vid namn Venetia Burney från England. Hon var dotter till en bibliotekarie och hade intresset för mytologi. Venetia föreslog namnet Pluto, som var namnet på den romerska guden för underjorden, och det antogs som det officiella namnet för den nyupptäckta himlakroppen.
Tar låååång tid att cirkulera runt solen…
Det tar dvärgplaneten totalt 248 år att cirkulera endast ett varv runt vår sol. Det vill säga nästan tre generationer av oss människor.
Så liten är dvärgplaneten…
Vår alldeles egna måne är större än dvärgplaneten, och Pluto är bara en fjärdedel i diameter av jorden.
Bara snäppet mindre än Ryssland…
Och ja, till och med landet Ryssland (17 miljoner km²) är större än vad Pluto (16,6 miljoner km²) är. Förvisso är ju Ryssland vår planets största land sett till ytan.
Välkänd Disney-karaktär döpt efter dvärgplaneten…
Musse Piggs hund, som bekant också heter Pluto, har fått sitt namn efter dvärgplaneten. Det är alltså inte tvärtom, som många har fått för sig.
Halvvägs där, åtminstone…!
Under hela den tid som vi kallade Pluto för planet (istället för den korrekta benämningen vi har idag; dvärgplanet) hann den inte ta sig runt solen ens. Dvärgplaneten har inte ens tagit sig ett helt varv runt solen sedan vi upptäckte den.
Känd för sina fina miljöer…
Det är inte bara vår planet som är vacker. Även dvärgplaneten har is gjort av vatten och en blå himmel att avnjuta. Synd bara att den är så långt ifrån oss.
Upptäckaren var bara assistent till en astronom när den upptäcktes…
Dvärgplaneten Pluto upptäcktes av den amerikanske astronomen Clyde Tombaugh år 1930. Vid den tiden arbetade Tombaugh som assistent vid Lowell-observatoriet i amerikanska Arizona under ledning av astronomen Percival Lowell. Tombaugh använde en teknik kallad fotografi med blinkande ljus för att jämföra bilder av himlen vid olika tidpunkter och upptäckte på så sätt rörelsen av Pluto över himlavalvet. Pluto var den första dvärgplaneten som upptäcktes och blev ett viktigt bidrag till vår förståelse av solsystemet.
Hjärtformad skönhet…
Om man tittar noga på fotografier av dvärgplaneten kan man se en form av ett hjärta på dess yta. Är det kanske där kärleksgudarna håller till? Se bilden nedanför.
Frysta och fasta ämnen i alla dess former…
På jorden är den enda naturliga isen fruset vatten. På Pluto finns bland annat kväve, metan och kolmonoxid, både som fryst och fast.