4
4 points

Potatischips är tunna friterade skivor av potatis (oftast i alla fall). De chips som säljs i svenska butiker finns i olika utföranden; räfflade, finräfflade och släta. I till exempel USA finns även fyrkantiga potatischips. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om fredagsmysets viktigaste ingrediens!

En banbrytande ny form av saltteknik…

Vi känner bara smaken av cirka 20% av allt salt som finns i potatischipsen. Som svar har Lay’s utvecklat en ny form av salt, som levererar samma smak men gör att de kan använda 25% mindre salt till sina chips.

Uppfanns av ren irritation…

Potatischipsen tros ha sitt ursprung år 1853 när en kock fick sina stekta potatisar tillbakaskickade av en irriterad kund flera gånger om, eftersom potatisarna enligt kunden var för tjocka. Kocken tröttnade till slut på kunden, skar potatisen i extremt tunna skivor och lade på extra mycket salt. Kunden – till kockens stora förvåning – älskade det nya påhittet.

Innehåller hög dos av strålning…

Tekniskt sett skulle du får en större dos av radioaktiv strålning från att äta en påse med chips varje dag, än vad du skulle få om du bodde bredvid ett kärnkraftverk.

”Luften” finns där av en anledning…

All luft i chipspåsarna som vi klagar över är faktiskt kväve och tjänar ett syfte. Det bevarar krispigheten och ger även ett extra skydd när de fraktas.

Pringles recept sticker ut från mängden…

Vi nämnde tidigare i ingressen att nästan alla chips består av potatis. Det populära märket Pringles är nämligen ett undantag, och består av en slam av risvetemajs och några potatisflingor.

Tack för smakerna, Irland…

Vi har irländarna att tacka för de smaksatta chipsen! Mer exakt var det företaget Smiths Potato Crisps Company Ltd. som grundades år 1920 som började att sälja smaksatta chips i papperspåsar i London. De första smaksatta chipsen var med ostsmak.

Ansågs till en början som mat…

Under 1950- och 60-talet marknadsfördes chips som en del av kostcirkeln. På i princip samtliga annonser kunde man se chips tillsammans med någon form av mat, då företagen ville indikera på att chips var en hälsosam och naturlig del av människans kost.

Snabb process…

Under skördetiden kan säsongspotatisen skördasstekaspackas och finnas tillgängliga på hyllorna i varuhusen som potatischips på mindre än 24 timmar.

Lay’s under flera olika namn…

Världens största chipstillverkare – Lay’s – har helt olika namn beroende på var i världen du befinner dig. I Storbritannien och Irland går de under namnet Walkers, medan de i Vietnam heter Paco. I Egypten får du istället leta efter något som heter Chipsy och i Australien Smith’s.

Åts med kniv och gaffel…

Till en början serverades potatischipsen endast på restaurang, där de åts med kniv och gaffel, precis som pommes frites. Under 1890-talet och i början av 1900-talet började chips tillverkas och säljas i livsmedelsaffärer. Förutsättningarna för chipstillverkning förändrades dramatiskt när fritösen uppfanns år 1929 och chips började då att tillverkas i större skala.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win