Människan har under alla tider dragits till droger och andra ting som kan vara av onyttiga vanor. Cigaretter är inte direkt något nytt, men något som är oerhört problematiskt och kostsamt för vårat samhälle. Röker du? Då kanske du skulle läsa tio fakta om cigaretter som alla bör känna till.

11 minuter…

Man brukar räkna med att varje cigarett man röker drar ner din livslängd med 11 minuter. Självklart är detta bara ett ungefärligt påstående och är oerhört individuellt, och hur släktsjukdomar ser ut spelar in en stor roll.

Innehåller tusentals kemikalier…

Varje cigarett innehåller 4 800 olika kemikalier. 69 av dessa kemikalier är cancerframkallande. Kan tyckas lite att endast ett så få i antal orsaker cancer, men de specifika kemikalierna gör större skada än man kan föreställa sig.

Lagligt för minderåriga…

I de flesta europeiska länder är det fullt lagligt att vara minderårig och röka. Polisen är med andra ord maktlösa. Däremot är det olagligt att sälja eller köpa ut till minderåriga. 18 år för tobaksköp gäller i de flesta europeiska länder, däribland Sverige.

Passiv rökning ett stort problem…

Bara i USA dör cirka 50 000 människor i andrahandsrökning årligen. Det är en ganska stor siffra, och kanske något alla rökare vid busskurerna bör tänka på.

15 miljarder – om dagen…

Cirka 15 miljarder cigaretter röks dagligen världen över. Den största konsumenten av cigaretter är Indien. Kanske inte så konstigt heller då de har över en miljard invånare.