Många fiskarter är utrotningshotade, och precis som många andra djur är det oftast tack vare människan i form av föroreningar och allt fiskande. Vi människor har i alla tider gärna satt tänderna i de simmande små varelserna, men fiskar är mer intressanta än vad vi ens kan föreställa oss. Här kommer därför tio fakta som du bör veta om dina akvariefiskar.

Kosmetika innehåller spår av fisk…

De flesta märken av läppstift innehåller fiskskal. Kan vara bra att veta nästa gång du kletar in läpparna med någon fin färg.

Kan hosta, likt oss…

Många fiskarter kan känna smak utan att ens öppna munnen. Majoriteten av fiskarter hostar även, precis som vi människor.

Så borde alla kommunicera…!

Sillar kommunicerar med varandra med hjälp av fjärtar. Uppfriskande.

Kan döda 30 människor…

Blåsfisken (på bilden nedan) är ett av det marina livets giftigaste fisk. Den kan innehålla tillräckligt mycket gift för att döda totalt 30 människor. Giftet i blåsfisken är cirka 1 200 gånger starkare än cyanid. Bråka inte med den fisken, med andra ord.

Guldfisken får sin färg av solen…

Om du håller en guldfisk i ett mörkt rum kommer den så småningom att tappa färgen. Kanske inget du bör experimentera med dock.

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

Nyckelpigor (på latin ”Coccinellidae”), en familj i ordningen skalbaggar. Även om vi i Sverige till största del känner till ett fåtal, finns det faktiskt mer än 4 500 arter i världen. De olika arterna varierar väldigt i storlek, allt från en millimeter till hela tio...

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

I en värld av små och ofta förbisedda varelser har bananflugan skapat ett otroligt rykte. Dessa små flygande insekter har fascinerat forskare och nyfikna sinnen i årtionden. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i bananflugans värld och upptäcka tio...

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

Påfåglar (Pavo cristatus), med sina praktfulla fjäderdräkter och majestätiska hållning, är en av naturens mest gåtfulla och vackra skapelser. Denna artikel kommer att ta oss med på en fängslande resa in i påfåglarnas värld, där vi kommer att utforska deras biologi,...