När man pratar om laxfisk tänker man ofta på grannlandet Norge, som är känt för sin fina lax (eller bör jag säga ”laks”, kanske?). Men vi i Sverige är inte så mycket sämre, och även här har vi fina laxodlingar! Och ingen fisk är väl så god som en nygrillad lax? Men hur mycket vet du egentligen om fisken i fråga? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till!

Världens största lax

Den största laxfisken som någonsin har fångats in vägde så mycket som hela 57.15 kilogram! I genomsnitt väger en lax mellan 2 och 15 kilo, beroende på laxart. 

Vitaminrik fisk…

Lax är rik på essentiella vitaminer och forskning har visat att konsumtion av fisken kan minska risken för kranskärlssjukdom och vissa cancerformer. Fisken är väldigt rik på omega 3 och D-vitaminer.

Kan lägga hela 7 000 ägg…

I genomsnitt lägger en laxfisk 2 500 till 5 000 ägg, men det hör inte alls till ovanligheten att laxar lägger upp till hela 7 000 ägg.

Färgen varierar från ålder och levnadsmiljö…

Dess färg på kroppen beror på åldern och vilken typ av levnadsmiljö de lever i. Laxar ändrar sin färg när de lämnar havet till sötvatten under parningsperioden.

De äter olika föda beroende på ålder…

Unga laxar äter olika typer av insekter, ryggradslösa djur och plankton, medan vuxna laxar äter små typer av fisk, bläckfisk och även räkor.

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

Nyckelpigor (på latin ”Coccinellidae”), en familj i ordningen skalbaggar. Även om vi i Sverige till största del känner till ett fåtal, finns det faktiskt mer än 4 500 arter i världen. De olika arterna varierar väldigt i storlek, allt från en millimeter till hela tio...

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

I en värld av små och ofta förbisedda varelser har bananflugan skapat ett otroligt rykte. Dessa små flygande insekter har fascinerat forskare och nyfikna sinnen i årtionden. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i bananflugans värld och upptäcka tio...

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

Påfåglar (Pavo cristatus), med sina praktfulla fjäderdräkter och majestätiska hållning, är en av naturens mest gåtfulla och vackra skapelser. Denna artikel kommer att ta oss med på en fängslande resa in i påfåglarnas värld, där vi kommer att utforska deras biologi,...