Ljud finns i så många olika grupperingar. Det finns bland annat ljud man kan höra och det finns ljud som örat inte kan uppfatta. Med hjälp av ultraljud kan vi nu se vårt foster som rör sig i magen. Ljud är en väldigt fantastisk grej, men visste du allt detta om ljud?

Fjärrkontroller som styrs av ljud – ingen nyhet, direkt…

Tidiga modeller av Zeniths TV-fjärrkontroller bytte kanaler med hjälp av ljud. När du trycker på en av knapparna slår en liten hammare på en aluminiumstav, på så vis utlöstes ett ljud över människans hörselområde och plockas upp av TV:n.

Infraljud i skräckfilmer…

 Alla har vi nog någon gång suttit skitskraja till en skräckfilm. Men visste du att det ofta förekommer infraljud i filmerna, som människans öra aldrig kan uppfatta. Men även om vi inte kan höra det, så kan vi fortfarande känna det. Infraljud har visat sig att kunna skapa ångest, hjärtklappning och frossa. Den perfekta kombinationen som behövs till en skräckfilm som snabbt sätter dig i stämning.

Det stora mysteriet…

UVB-76” är en bokstavligen talat mystisk rysk radiosignal (på 4625 kHZ). I nästan 40 års tid har ett upprepande surrande ljud sänts, och med några års mellanrum tar det stopp och en rysk röst läser siffror ochryska namn. År 2013 utfärdade UVB-76 en order för första gången, som lät: ”Command 135 har inletts”. Ingen vet vad det betyder, men skrämmande är det åtminstone.

En enda inspelning av Hitler…

Det finns endast en enda inspelning av Adolf Hitlers röst där han inte håller något tal. Inspelningen är en konversation mellan Hitler själv och Finlands dåvarande ledare Mannerheim. Röstinspelningen ägde rum i smyg av en ljudtekniker år 1942.

Fisande fiskar skapade kaos…

1980 upptäckte den svenska marinen mystiska ljud under vattnet. Sverige anklagade Ryssland och en diplomatisk konflikt uppstod mellan länderna. Det visade sig senare att dessa ljud kom från fjärtande fiskar, en upptäckt som ledde till Nobelpriset. Man kan ju undra hur kul Ryssland hade åt detta efteråt?