Sent på lördagskvällarna försöker oräkneliga många föräldrar torka bort klubbkladd och chokladrester från soffor och mattor. Älskade lördagsgodis, som sagt! Vad passar då inte bättre än att bjuda på tio fakta som du säkert inte kände till om godis? Även om det kanske inte är lördag!

Tandläkare uppfann populär produkt…

Det kanske är svårt att tro, men spunnet socker uppfanns faktiskt av en tandläkare. Det kanske var ett sätt att få nya kunder, som var tvungna att gå till tandläkaren med hål i tänderna efter allt ätande av spunnet socker? Vem vet.

Fick sätta upp nödlinje på grund av godis…

Minns du det klassiska godiset ”Pop Rocks” (bilden nedanför)? Godiset som mer eller mindre knastrade/exploderade i munnen. När dessa lanserades i USA blev staten tvungen att sätta upp en nödlinje, där oroliga föräldrar kunde ringa in vid oro av att deras barn skulle explodera när det smattrade så i deras munnar av godiset. Bara i USA.

Därför skapades ringklubborna…

Du har säkert sett, eller kanske ätit, de där klubborna man sätter som en ring på fingret. Upphovsmannen bakom dessa godisar skapade ringklubban för att förenkla sin dotters avvärjande av nappar.

Så mycket kalorier rymmer en godishink i snitt…

Halloween blir större och större i Sverige, och du har säkert haft några barn knackandes på dörren som skriker ”bus eller godis!” av sockerkickar någon gång. Eller du kanske har egna barn som är på jakt efter det värdefulla godiset hos grannarna? Hur som helst så har Halloween inte hunnit växa sig så stort här som det är i USA än. I snitt rymmer ett barns godishink cirka 11 000 kalorier när de är färdiga.

Enkelt att göra eget…

Det grundläggande receptet för godis är skrämmande enkelt. Lös upp socker i vatten, så har du kort och gott en grundläggande sötsak. För att få godiset hårt eller mjukt justeras bara vattnets temperatur. Exempelvis blir godis vid lägre temperaturer tuggbara godisbitar, medelvärme blir till mjuk godis och vid höga temperaturer blir de hårda. Enkelt, va?

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...