Bråka aldrig någonsin med en kaffedrickare som inte fått i sig sitt morgonkaffe ännu. Det svarta guldet, som det brukar kallas för av många, likt oljan. Här följer tio fakta som du bör veta om det som du varje dag sörplar i dig. 

Vi har getterna att tacka för kaffet…

Kanske inte helt oväntat är vi inte direkt den första generation som dricker kaffe. Redan på 800-talet upptäckte bönder från Etiopien vilken effekt kaffebönor hade på deras getter, som nästan ”dansade på grund av koffeinet”. När det också märktes att getternas sömnrutiner blev annorlunda, brukade till en början kaffe användas som en form av energidryck.

Näst största exportvaran…

Kaffe är den näst mest exporterade varan på jorden. Cirka 25 000 000 bönder från 50 länder världen över producerar och exporterar kaffe. Den mest exporterade varan är – kanske inte helt oväntat – oljan.

Brasilien världsledande…

Brasilien står för 40% av all kaffeproduktion i världen. Det är mer än vad både nummer två och nummer tre står för tillsammans; Colombia och Vietnam.

Kan överkonsumeras…

Kaffe är ofarligt, säger de flesta, men visst tusan kan kaffe överkonsumeras och bli en direkt fara för dig. Däremot krävs det cirka 100 koppar kaffe innan koffeinnivån är så pass hög att det ska vara farligt för kroppen. Det rekommenderas dock inte att du ens dricker hälften, oavsett hur tröttsamt ditt jobb är.

Användes i mat…

Från början användes kaffebönor i maträtter istället för att göra det drickbart. Bland annat användes det flitigt i snacks, som fungerade som något energihöjande när man åt dem.