Vintergatans röda stolthet, Mars. Medan vi jordbor har besökt månen står planeten Mars på tur. Stornationer världen över förbereder sig och det har mer eller mindre uppstått en kapplöpning om vem som kan ta sig dit först. Blir det amerikanarna, ryssarna, kineserna eller någon helt annan? Tills vi får svaret på det kan du åtminstone läsa tio intressanta fakta om planeten i fråga!

Mars har haft många namn…

Mars har haft många namn. Egyptierna gav planeten namnet ”Har dècher” (”Den röda”). Babylonierna kallade Mars för ”Nergal” (”Dödens stjärna”). Grekerna och romarna namngav planeten efter deras respektive gudar av krig, ”Ares” och ”Mars”. Hebréerna kallade den röda planeten för ”Ma´adim” (”Den som rodnar”). Gemensamt hos alla var i alla fall att många trodde den röda färgen kom från verkligt blod.

Nej, det var väl inte så oväntat…

Kalendermånaden mars är – kanske inte helt oväntat – faktiskt döpt efter just den röda planeten i fråga.

Idag vet vi lyckligtvis mer…

De antika grekerna trodde att jorden var universums centrum och att den röda planeten var en av fem stjärnor som rörde sig runt vår planet.

En rostande planet…

Den röda färgen beror på järnoxid, även känt som rost, och har samma konsistens som talk. Bokstavligen talat är det alltså stenar av metall som rostar.

Ett sätt att dö snabbt på…

Ingen människa kan överleva det låga trycket som är på planeten. Om du skulle åka till Mars utan en lämplig rymddräkt skulle syret i blodet bokstavligen talat förvandlas till bubblor och leda till en omedelbar död.