Alla behöver vi ett pass när vi ska resa utomlands – åtminstone till de flesta länder här på jorden. Den formella identitetshandlingen utfärdas av en statlig myndighet och identifierar innehavaren som en nationell medborgare. Passet används som en internationell legitimationshandling vid gränskontroller, och i andra sammanhang nationellt och internationellt. Men det här visste du så klart redan, så låt oss istället gå direkt till tio punkter som du med stor sannolikhet inte kände till sedan tidigare!

Mumie fick pass…

När den över 700 år gamla mumien Ramses II skickades till Frankrike på mitten av 1970-talet, utfärdades det faktiskt ett lagligt egyptiskt pass inför resan.

Storbritanniens drottning klarar sig utan…

Drottning Elizabeth är den enda person på jorden som inte behöver något pass när hon reser. Eftersom alla brittiska pass utfärdas i drottningens namn räcker det för hennes del att säga sitt namn i en passkontroll.

Svårt att förfalska sovjetiska pass under kalla kriget…

Under kalla kriget kunde Sovjetunionen väldigt enkelt urskilja om ett pass var äkta eller förfalskat. Anledningen var att Sovjetunionen inte hade tillräckligt hög kvalité på sina passbroschyrer tack vare den dåliga metallen

Israeler vill inte ha pakistanier inresande…

I samtliga pakistanska passbroschyrer står följande text: ”Detta pass är giltigt i alla världens länder, förutom Israel”. Detta på grund av ländernas dåliga relation till varandra.

Åk till USA och skaffa ett världspass…

Det finns en möjlighet att få ett så kallat ”världspass” från World Service Authority, en USA-baserad ideell organisation som främjar ”världsmedlemskap”. Dessa har dock bara accepterats som resehandlingar av ett  antal länder över hela världen.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...