Pokémon Go är ett platsbaserat spel med förstärkt verklighet som har utvecklats av Niantic och är utgivet av The Pokémon Company för iOS samt Android. Det är ingen underdrift att säga att spelet har tagit hela världen med storm – oavsett ålder. Spelet släpptes den 16 juli 2016 i Sverige och låter spelare fånga, strida, träna, och byta virtuella Pokémons som dyker upp ute i den riktiga världen med hjälp av din telefons GPS och kamera.

Nintendos aktier sköt i höjden…

Eftersom Nintendo är ägaren till Pokémon-franchisen är det kanske inte så svårt att lista ut att de gör stora vinster på spelets släpp. Även om spelet är fritt för nedladdning innehåller det en hel del ”in game”-köp. Nintendos aktier ökade med hela 23% kort efter att spelet hade släppts på den amerikanska marknaden.

Blev en succé i USA…

Under en period gick Pokémon Go till och med förbi den populära applikationen Tinder i USA, som mest använda app. Hela 60% av amerikanarna som hade laddat ner Pokémon Go spelade i snitt 43 minuter per dag.

Fann lik i hopp om en Pokémon…

För ett litet tag sedan, den 8 juli 2016 för att vara mer exakt, hittade en 19-årig Pokémon Go-spelandes kvinna ett lik när hon var ute på jakt efter Pokémons i närheten av en flod i Wyoming, USA. Kvinnan, vid namn Shayla Wiggins, trillade nästan över den flytande och döda kroppen i floden. Jag tror personligen att hon hellre hade hittat någon sällsynt Pokémon.

Använde gammalt spel för platser…

Utvecklaren Niantic använde platser från Ingress, ett tidigare spel, för att konstruera Pokémon Go-världen. Kanske inte helt överraskande arbetade Niantic mycket tillsammans med Nintendo för att skapa spelet.

”Kul när det går bra för andra”…

Bara under första veckan efter den officiella lanseringen hade spelet laddats ner mer än 15 000 000 gånger, och utvecklaren tjänade omkring 1 600 000 dollar dagligen på köp från konsumenterna.

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

När man hör om videospel associerar man kanske det till något som barn och tonåringar bara sysslar med. Men enligt en färsk undersökning från Entertainment Software Association (ESA) som publicerades 2021 är medelåldern på personer som spelar videospel 35 år....

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...