Pyramiderna i Giza i Egypten omfattar totalt nio pyramider som alla är belägna på Gizaplatån i guvernementet Giza, i den norra delen av landet, 14 km sydväst om huvudstaden Kairo. De tre största och bäst bevarade pyramiderna är uppkallade efter faraonerna Cheops (2620-2580 f.Kr.), Chefren (2570-2530 f.Kr.) och Menkaura (2530-2510 f.Kr.) medan de sex andra pyramiderna har förblivit namnlösa. Tillsammans med sfinxen, som även ligger i området, är pyramiderna några av världens mest berömda byggnadsverk. Här följer tio intressant fakta om pyramiderna, som du antagligen inte redan visste!

Antagligen var det regnskog där innan pyramiderna byggdes

Forskare tror att en massiv skogsavverkning skedde inför byggandet av de gigantiska och välkända pyramiderna i Egypten. Majoriteten av forskare är ganska överens om att det tidigare har varit en regnskog på samma plats som pyramiderna idag står.

Världens högsta byggnad i nästan 4 000 år…

Den största pyramiderna av de alla i Giza var under hela 3 800 år världens högsta byggnad skapad av människor. Pyramiden sträcker sig hela 99 meter över havet, vilket på den tiden var en enorm komplicerad bedrift att konstruera. Pyramidens ursprungliga höjd var 146,5 meter, men på grund av 3 800 års erosion som orsakas av naturliga element, som regn och vind, har pyramiden förlorat en del av sin höjd från toppen och idag är den 138,8 meter hög.

5 900 ton sten, sand och lera…

Experter hävdar att den största pyramiden i Giza bör ha tagit cirka 23 år att färdigställa. Bygget påbörjades 2580 f.Kr. och slutfördes 2557 e.Kr. Totalvikten på stenverket är hela 5,9 ton.

Från botten till toppen krävs det 203 steg…

Om du i dag skulle få för dig att vandra upp till toppen av pyramiden Cheops skulle du behöva ta hela 203 steg. Eller ja, ganska rejäla steg i och för sig.

Hundratusentals stenar användes för att färdigställa alla pyramider…

Bara på pyramiden Cheops användes cirka 144 000 stenblock. I princip samtliga stenar hade en tjocklek på hela 250 centimeter. Då kanske du förstår vad vi menar med ”rejäla steg” för att ta sig upp till toppen?