Singapore, formellt Republiken Singapore, är en önation och stadsstat som är Sydostasiens minsta land. Det är en republik vid Malackahalvöns sydspets (skild från Malacka genom Johoresundet). Singapore saknar landgräns men har havsgräns till Malaysia i norr (via Johoresundet) och till Indonesien i syd och sydväst (via Singaporesundet). Landet ligger cirka 137 kilometer norr om ekvatorn. Men det här kan man ju läsa var som helst, så istället kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om den lilla önationen!

Vann självständighet – mot sin vilja…

Singapore är det enda landet i den moderna historian att vinna självständighet mot sin egen vilja. Det är också det näst mest tätbefolkade självständiga landet i världen (efter Monaco).

Glöm inte att spola toaletten…

Det är ett lagbrott att inte spola toaletten efter dig i Singapore. Om du glömmer bort att spola efter att du har utfört dina behov kommer du att bötfällas på cirka 1 500 svenska kronor, och det hör inte alls till ovanligheten att poliser tar sig en titt på toaletten efter dig.

Behöver inget visum…

Singapore är det enda landet i världen vars medborgare inte behöver visum för att komma in NordkoreaSydkoreaKina eller USA.

22% av landets BNP kommer från statsägda företag…

Trots sin fria marknadsbild ägs all mark i landet av staten och 85% av bostäderna tillhandahålls av regeringens egna bostadsföretag. 22% av landets BNP produceras av statsägda företag, inklusive välkända Singapore Airlines.

Homosexualitet accepterat – för kvinnor…

Samkönade förhållanden är endast tillåtet för kvinnor i landet. Är du en man som vill kramas lite med din pojkvän bör du vara försiktig, då samkönade förhållanden mellan män är straffbart.

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats av mångfald och historia. Från sina historiska stenmurar till sina soliga stränder, erbjuder Gotland något för alla. I denna artikel kommer vi inte alltför djupgående gå in på Gotlands historia, kultur och sevärdheter - utan...

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

Afghanistan, en nation som har varit centrum för globala händelser, har en fascinerande historia och kultur som sträcker sig långt bortom rubrikerna. I denna artikel kommer vi att utforska 10 fakta om Afghanistan som sällan uppmärksammas, avslöja dess mångfaldiga arv...

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...