Urin spelar en viktig roll i kroppens homeostas, framför allt för osmoreglering. Via utsöndringen lämnar också slaggprodukter kroppen. Men utöver att urin används för att tömma kroppen på vätska kan det också komma till mer nytta. Nedan finns allt du behöver veta om dina gultonade vätska, som du i snitt släpper lös sju gånger per dag.

”Att stå är för hundar”…

I många muslimska länder sitter både män och kvinnor på huk för att kissa. Där anses bara hundar stå upp för att urinera, inte människor.

Tragiskt sätt att avlida på…

I Kanada mister i snitt 225 män livet varje år när de ställer sig upp i sin båt för att urinera och därefter trillar överbord och drunknar.

Urin användes som osynlig bläck…

Antika romerska spioner använde urin som osynlig bläck för att skriva hemliga meddelanden mellan raderna i sina officiella dokument, därav kom talesätt ”Läs mellan raderna” till. Meddelandena gick nämligen bara att läsa när du hettade upp pappret någorlunda.

Så mycket kissar en elefant dagligen…

En vuxen elefant kissar drygt 50 liter om dagen. Det är lättare att mäta hur mycket en hane kissar jämfört med en hona, då honorna oftast bajsar samtidigt som de kissar, vilket hanarna vanligtvis inte gör.

Humrar urinerar från huvudet…

Manliga hummerblåsor är i deras huvuden. När de slåss sprutar de varandra i ansiktet med urin. Det är väl en himla tur att krogslagsmålen inte är på samma sätt som för humrarna.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...

10 fakta du antagligen inte visste om ebolaviruset

10 fakta du antagligen inte visste om ebolaviruset

Ebola, även förkortat EVD (Ebola Virus Disease), är en epidemisk sjukdom som orsakas av ebolaviruset. Namnet kommer från Ebolafloden i Demokratiska Republiken Kongo, där de första utbrotten ägde rum och registrerades under 1976, samtidigt med utbrott i Nzara i Sudan....

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....