Sparris, denna delikata och näringsrika grönsak, har länge varit en favorit i kök runt om i världen. Men hur mycket vet du egentligen om denna gröna skönhet? Från dess fascinerande historia till dess oväntade hälsofördelar finns det mycket att upptäcka. I denna artikel dyker vi djupt ner i sparrisens värld och avslöjar tio oväntade fakta som kommer att ge dig en helt ny uppskattning för denna mångsidiga grönsak. Häng med från rot till topp och bli överraskad av vad grönsaken har att erbjuda!
Det går alldeles utmärkt att odla sparris i pallkrage…
Sparris trivs bäst i väl dränerad jord och en pallkrage kan ge just den miljön. Det är viktigt att använda en djup pallkrage eftersom rötterna kan bli ganska långa. Genom att plantera grönsaken i en pallkrage kan du också lättare kontrollera ogräs och skadedjur, vilket främjar en bättre tillväxt. Kom ihåg att grönsaken är en flerårig växt som tar några år på sig att etablera sig ordentligt innan du kan skörda, men med rätt skötsel kommer du att kunna njuta av din egenodlade sparris i många år framöver. [källa]
Så nyttigt är sparris för dig och din kropp…
Sparris är mycket nyttigt och rikt på viktiga näringsämnen. Den är en utmärkt källa till vitaminer som K, C, A och flera B-vitaminer, särskilt folat. Grönsaken innehåller även mineraler som järn, koppar och kalium. Dessutom är grönsaken rik på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler. Med sitt höga fiberinnehåll främjar sparris en god matsmältning och bidrar till en hälsosam tarmflora. Dessutom är grönsaken låg i kalorier och har ett högt vatteninnehåll, vilket gör den till ett utmärkt val för den som vill hålla vikten under kontroll. [källa]
Det gäller att ha tålamod om du har tänkt att odla sparris…
Odling av grönsaken kräver tålamod eftersom man inte ser något ätbart i början. Det är en flerårig grönsak och ny sparris planteras endast vart 10 till 15 år eftersom den återkommer varje säsong på egen hand. Efter att ha planterat grönsaken brukar det ta ungefär tre år innan man kan börja skörda de första skotten. Om skotten inte skördas, kommer de att utvecklas till ormbunksliknande och buskiga växter.
En välskött planta kan producera en betydande mängd sparris under sin livstid. Under skördperioden kan en planta producera flera skott per säsong, och detta kan pågå i flera veckor eller till och med månader beroende på klimat och vård. Det är inte ovanligt att en välskött planta kan ge mellan 25 och 30 skott per säsong under ett par veckor. [källa]
Det är sant att sparris kan få din urin att lukta – men alla känner det inte…
Du har säkert tidigare hört att sparris kan få din urin till att lukta – och detta är (tyvärr) helt sant. Det beror på en substans som kallas asparaginsyra. När kroppen bryter ner asparaginsyra bildas illaluktande svavelhaltiga föreningar. Det intressanta är att inte alla människor märker denna lukt, och forskare är inte helt säkra på varför det är så. Det tros bero på genetiska skillnader, både i hur dessa föreningar produceras och i hur känsliga olika människor är för att uppfatta lukten. [källa]
Vill du undvika baksmälla? Ät sparris…!
Det finns vissa studier och teorier som antyder att äta sparris innan alkoholkonsumtion kan ha vissa fördelar för levern och potentiellt minska risken för bakfylla. Nämnd grönsak innehåller nämligen vissa mineraler och aminosyror som kan stödja leverns funktioner och enzymer som kan hjälpa till att bryta ner alkohol. Dock är forskningen på detta område fortfarande begränsad och mer omfattande studier behövs för att bekräfta dessa påståenden. Men visst är det värt en chansning? [källa]
Peru är världens största exportör av sparris…
Peru exporterar en betydande del av världsmarknaden för just denna grönsak. Mer exakt står landet i fråga för ungefär 30-35% av den globala exporten, vilket gör det till en av de ledande aktörerna på den internationella marknaden för grönsaken. Främst exporteras den till marknader i Nordamerika, Europa och Asien. [källa]
I Tyskland föredrar man istället vit sparris – den gröna varianten är väldigt svårhittad…
Den vita sparrisen är mycket populär i Tyskland, och kallas ibland för ”vitt guld” eller ”kungarnas grönsak”. Den vitfärgade grönsaken odlas vanligtvis under jord eller täcks med jord för att förhindra exponering för solljus. Detta förhindrar att klorofyll bildas, vilket ger den dess vita färg. Eftersom den inte utsätts för solljus genomgår den inte fotosyntes och förblir därför vit. Många anser att den vita sparrisen har en sötare smak jämfört med den gröna varianten, vilken får sin gröna färg på grund av exponering för ljus och fotosyntes. I Tyskland är den vita så populär att den gröna är mycket mindre vanlig att finna i butiker och hos grönsakshandlare. En bild på hur den vita varianten ser ut finner du nedanför. [källa]
Grekerna och romarna bidrog till att popularisera sparrisen…
Sparris odlades först i antikens Grekland för cirka 2 500 år sedan. Grekerna och romarna gav grönsaken dess namn, som härstammar från det grekiska ordet för ”skott” eller ”grodd”. Det är också känt att antika greker och romare trodde att grönsaken i fråga hade medicinska egenskaper, som bland annat att den kunde förebygga bistick och lindra tandvärk. [källa]
Därför har vi en så bra dokumenterad historia om grönsaken…
Redan så långt tillbaka som 160 f.Kr. nämns grönsaken i skrift. En av de tidigaste kända skrifterna som nämner grönsaken kommer från Cato den äldre, en romersk statsman och författare, som gav instruktioner om hur man odlar sparris i sina skrifter. Cato den äldre skrev om jordbruk och praktiska råd för lantbrukare, och hans texter inkluderar detaljerade anvisningar för odling av sparris. Därför har grönsaken en dokumenterad historia som går tillbaka årtusenden och har varit en viktig gröda i många kulturer genom historien. [källa]
Så gör du för att slippa bjuda på bitter sparris…
Har du blivit bjuden på bitter sparris någon gång? Grönsaken kan nämligen bli bitter om den skärs för nära roten eller rotstocken. De delar av grönsaken som är närmast roten kan innehålla högre koncentrationer av bittra föreningar, särskilt om den inte skördas korrekt eller om den är övermogen. För att undvika bitter smak är det vanligt att skörda genom att skära den en bit över marknivå, där den är mest ömtålig och mild. [källa]
Sparris växer så det knakar – bokstavligen talat…
Visste du att sparris kan växa så snabbt att man kan höra det? Under idealiska förhållanden kan grönsaken växa upp till 10 cm på en enda dag, vilket kan ge ett hörbart knäppande ljud när stjälken skjuter upp ur marken! [källa]