Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de alla.
Finns överallt – förutom Antarktis…
Oavsett vilken kontinent du befinner dig på så kan du stöta på en uggla – förutom Antarktis. Bara i Nordamerika kan du trilla över hela 19 av de 21 olika raserna av ugglor som finns.
Har tubliknande ögon…
Ögonen på en uggla är inte cirkulära som de flesta djur; De är istället formade som små rör som går hela vägen till skallens baksida och ger dem på så vis en mycket långsynt vision. De kan upptäcka byten från oerhört långa avstånd. Den enda nackdelen är att deras ögon inte kan röra sig alls, då de istället måste vända på huvudet för att kunna se.
En uggla har tre ögonlock…
Varje ögonlock har sin egen funktion; den första är till för att blinka, den andra är till för att sova, och den tredje är för att hålla ögat rent och friskt.
En myt att de kan snurra huvudet 180 grader…
Benen, blodkärlen och det stödjande kärlsystemet har alla anpassats så att ugglor kan vända huvudet i 135 grader i vilken riktning de än behöver. Att en uggla kan vrida huvudet 180 grader – som du antagligen har hört tidigare – är alltså bara en myt.
Har platt ansikte av anledning…
En uggla har ett ganska plattliknande utseende, och det ligger faktiskt en anledning bakom det hela. En platt yta gör nämligen att ljud förstärks, upp till tio gånger bättre. Detta låter dem höra saker som även människor inte kan höra. Med andra ord har de både bra syn och en bra hörsel!
Honorna i regel större än hanarna…
Hos de flesta arterna av ugglor är de kvinnliga ugglorna större, starkare och mer aggressiva än vad hanarna är. De är också vanligtvis mer färgstarka, vilket gör att du enkelt kan skilja en hona från en hane.
Saknar tänder…
Medan de flesta köttätare har skarpa tänder att äta sin mat med, saknar ugglor helt och hållet detta. Om de ska bryta sönder sitt byte/maten, använder de istället sina klor.
Sväljer sina byten hela…
Efter att ha tagit och krossat sitt byte med sina klor, kommer ugglan antingen att äta bytet helt eller riva isär det beroende på dess storlek. Efter konsumtionen kommer ugglans matsmältningsorgan att komprimera de oförstörliga delarna (som päls och ben) och släppa det i form av en hårboll.
Ser efter sina starka barn i första hand…
Honorna kommer att välja sina starkaste och äldsta barn först. Det betyder att om det inte finns mycket mat, kommer de yngre, svagare och mindre barnen troligen inte att få något.
Har existerat i åtminstone 70-80 miljoner år…
Arkeologer har kommit fram till att ugglor har existerat i åtminstone 70-80 miljoner år efter att ha tittat på de fossila kvarlevorna. En av de största ugglorna de hittade var Ornimegalonyx oteroi; den var ungefär 90 centimeter hög.