Idag är det i princip allmänt känt att alla som vill utbilda sig för att sticka sprutor i folk egentligen är sadistiska massmördare, typ. Men tack vare dessa ändå hjältemodiga folkslag har vi också fått fram vaccinet. Men som du säkert vet är en del immuna mot vaccin och människan lär sig (tyvärr) mer och mer att stöta bort vaccin. Därför får man försöka göra lite roligt åt problemen, så här följer tio fakta som du bör känna till om vaccin och immunitet!

Benmärgstransplantation botade HIV-smittad man…

Under år 2002 genomfördes en benmärgstransplantation på en man från Seattle vid namn Timothy Ray Brown. Eftersom donatorn var immun mot HIV botade transplantationen också Timothy Ray från sjukdomen.

Blev immun och överlevde självmordsförsök…

Den grekiska gamla kungen Mithridates VI gjorde ett självmordsförsök genom att förgifta sig själv. Dock misslyckade konungen av Grekland med att förgifta sig, detta eftersom han hade blivit immun mot så många olika gifter, då han doserade det i små doser under hela sitt liv.

Är detta vägen till ett långt liv…?

Bill Haast från Florida, även känd som ”Snake Man”, blev biten av giftormar minst 173 gånger under sin livstid. Han injicerade sig med ormgift varje dag i över 60 år för att bygga upp en immunitet. Han räddade otaliga liv med sin antikroppsrika blod. Dessutom, till råga på allt, lyckades han med bedriften att leva i hundra år!

Bondbarn har bättre immunitet än stadsbarn…

Jordbruksbarn har både bättre immunitet och motståndskraft mot allergier. Allergier bland barn har skjutit i höjden under de senaste 30 åren. En del av orsaken bakom den förhöjda allergiutvecklingen är sannolikt förbättrad hygien och det faktum att så få barn växer upp på gårdar nu för tiden, jämfört med förr.

Prostituerade i Nairobi immuna mot HIV…

Ett antal prostituerade i Majengo, ett slumområde i Nairobi, har visat immunitet mot AIDS. Under de senaste 30 åren har en prostituerad vid namn Agnes haft oskyddad sex med cirka 2 000 smittade män och än idag visas inga tecken på sjukdomen. Kan tyckas att man bör skydda sig av fler anledningar dock?

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...