Ordet ”vagina” härstammar till en början från latin, som betyder ”slida” (nej, nu menar jag självklart inte en kvinnas slida, utan en slida man sätter sitt svärd i). Men kan du allt om dina kvinnodelar? Eller du som man kanske känner att du behöver läsa på om din partners ”grotta”? Här är tio fakta om vaginan!

Kan bli dubbel så stor…

Kvinnors vaginor kan variera kraftigt i storlek i samband med sexuell upphetsning och bli i princip dubbelt så stor. Detta beror främst på en tältliknande funktion, vilket orsakar en expansion av de övre två tredjedelarna av slidan. Den uppåtgående området tros också underlätta rörligheten av spermier upp till livmoderhalsen. Du vet, för befruktning.

Alla kvinnor har inte en mödomshinna…

Nej, det är inte helt hundra att du föds med en mödomshinna. En stor majoritet av kvinnorna gör visserligen det, och den kan ha alla möjliga typer av former och storlekar, men föds du utan så är det sannolikt att du inte ens märker av det, då mödomshinnan inte har någon inverkan på ditt sexliv. Däremot kan det vara smärtsamt för kvinnan när mödomshinnan penetreras och brister.

Svårare att uppnå orgasm vid mindre klitoris…

Studier gjorda av ”Journal of Sexual Medicine” har visat att en mindre klitoris kan vara orsaken till att svårare nå en orgasm. I studien användes MRI på trettio kvinnor, de tio av dessa som hade svårare att uppnå orgasm visade sig ha mindre klitoris eller att klitoris var längre bort placerad från slidöppningen än de övriga deltagarna.

Dubbelt så många nerver än en penis…

En klitoris innehåller cirka 8 000 nerver, medan en penis endast innehåller cirka hälften, 4 000. Orättvist?

Ren och skär myt…

Nej, din slida kan inte bli slappare för att du har mer sex. Detta enligt Dr. Justin J. Lehmiller, känd sexolog med doktorsexamen inom sex och samlevnad och författaren bakom bloggen ”Sex and Psychology”. Även fler stora studier är överens om och stärker Lehmillers resultat.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...