Ordet vulkan kommer ursprungligen från ”Guden av eld” som hette ”Vulcan”. Man kan minst sagt säga att vulkaner är både ett häftigt och vackert miljöfenomen, men kan också vara en stor fara både för oss människor och djur. Här följer tio fakta som du antagligen inte visste om jordens vulkaner.

Flera utbrott om dagen…

Mellan 10-20 vulkaner får dagligen utbrott någonstans i världen. Vi får tacka högre makter för att majoriteten är väldigt små och inte påverkar oss något vidare.

Allt är inte bara eld och lava…

Man kan lätt tro att alla vulkaner sprutar eld och lava, men så är inte fallet alls. Jordens mest aktiva vulkan, Antarctica (som du ser på bilden nedan), sprutar ofta ut iskristaller och är nära belagd U.S. Research CenterAntarktis. Det finns även en vulkan i Indonesien som sprutar blåfärgad eld.

Välplanerat aprilskämt…

Den 1 april 1974 observerades svart rök från vulkanen Mount Edgecumbe, Alaska. När en kustpilot tog en närmare titt såg han en gigantisk hög med bildäck som hade satts i brand, jämte branden hade någon även skrivit ”April, april” i snön. Snacka om ett påkostat och välplanerat aprilskämt.

Perus utbrott påverkade Ryssland…

1600-talet hade en vulkan ett stort utbrott i Peru. Efterspelet av vulkanutbrottet påverkade Rysslands odlingar och cirka 2 000 000 ryssar dog av svält.

Självmordsvulkanen…

De japanska myndigheterna har byggt ett högt stängsel runt vulkanen Mount Mihara för att förhindra folk som vill ta självmord. Genom årens gång har över 2 000 japaner tagit sitt liv genom att hoppa från vulkanen.