2
2 points

Mat är en grundläggande del av vårt liv, och de flesta av oss tänker sällan på de faror som kan lura i vårt skafferi eller på våra tallrikar. Vi litar på att maten vi konsumerar är säker, men sanningen är att vissa vanliga livsmedel kan vara potentiellt livsfarliga om de inte hanteras rätt. Följ med oss på en resa genom dödens skafferi, där vi avslöjar tio vanliga saker som kan äta dig istället för tvärtom.

Ricinolja…

Ricinolja kommer från ricinväxten, som också råkar innehålla giftet ricin. Även om ricinolja är känd för sina fördelar som laxermedel och för hud- och hårvård, är det viktigt att använda den med försiktighet. Den största faran finns i bönorna. Det krävs bara cirka åtta bönor för att döda en vuxen människa. Lyckligtvis finns det många säkerhetsriktlinjer på plats för produktionen av ricinbönor. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#1: Ricinolja.

Plommon…

Även om frukten i sig är helt ofarlig att äta, innehåller kärnan cyanogena föreningar som kroppen kan omvandla till cyanid. Självklart är det inte många som äter plommonkärnor, så det borde inte vara ett stort problem. Generellt sett innehåller en plommonkärna mellan 0,09 och 0,17 gram amygdalin. En dödlig dos av cyanid för en vuxen människa uppskattas till cirka 0,5-3,5 milligram per kilogram kroppsvikt. För en dödlig dos för en vuxen på 70 kg (35-245 milligram) skulle det krävas cirka 4 till 45 plommonkärnor. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#2: Plommon.

Opastöriserad honung…

Den honung du köper i affären är säker eftersom den har pastöriserats. Opastöriserad honung däremot kan innehålla grayanotoxin, vilket kan leda till biverkningar som yrsel, svaghet och kräkningar. För spädbarn kan detta vara dödligt! Sen är väl i och för sig frågan varför man skulle mata ett spädbarn med opastöriserad honung. Eller pastöriserad honung ens, för den delen. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#3: Opastöriserad honung.

Körsbär…

Precis som plommonkärnor är även körsbärskärnor giftiga att äta. Körsbärskärnor innehåller också amygdalin, en cyanogen glykosid som kan omvandlas till cyanid i kroppen. Cyanid är som tidigare nämnt ett starkt gift som kan blockera cellernas förmåga att använda syre, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem och till och med döden om tillräckligt stora mängder konsumeras.

Normalt sett är det osannolikt att någon oavsiktligt äter tillräckligt många kärnor för att bli allvarligt förgiftad, eftersom kärnorna är hårda och svåra att tugga sönder. Men om kärnorna krossas, tuggas eller på annat sätt skadas innan de sväljs, kan de frigöra farliga mängder cyanid. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#4: Körsbär.

Fugu…

Känt som japansk blåsfisk, anses dessa varelser vara en delikatess i vissa delar av världen. Kockarna måste vara mycket försiktiga under förberedelsen dock. Blåsfisken råkar vara en av de mest giftiga djuren i världen. Ska man dö av något ätbart så vill man väl ändå inte dö med en japansk blåsfisk i munnen? [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#5: Fugu.

Rabarber…

Rabarberstjälkarna används ofta i bakning och matlagning för att göra läckra desserter, men dess blad innehåller oxalsyra och andra giftiga ämnen som kan vara skadliga om de konsumeras i stora mängder. Att äta rabarberblad kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive andningsproblem och i extrema fall till och med dödsfall. Det är därför viktigt att bara använda rabarberstjälkarna och undvika att äta bladen. Men å andra sidan måste du trycka i dig 2,6 – 5,3 kilo med blad, och det är det inte många som gör under en sittning ändå. Bladen är nog heller inte speciellt goda. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#6: Rabarber.

Svampar…

Även om vissa svampar passar perfekt som topping, kommer andra att döda dig omedelbart. Så om du ser en för dig okänd svamp ute i det vilda, undvika då att stoppa den i munnen innan du har kollat upp om den är giftig! Den svampen du ser på bilden nedanför bör du exempelvis undvika att stoppa i munnen. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#7: Svampar.

Tomater…

Det är sant, stjälkarna och bladen innehåller glykoalkaloid, ett gift som kan orsaka allvarliga problem om din kropp är sårbar. Så ät inte bladen! Tomaten i sig är ju ändå tillräckligt god. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#8: Tomater.

Rått kött…

Salmonella är inget man skojar bort i första taget. Om du har ett svagt immunsystem kan det till och med döda dig. Se till att tillaga ditt kött ordentligt! Egentligen är det lika sannolikt att du får salmonella av råa ägg, så undvik gärna det också. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#9: Rått kött.

Potatis…

Trots att de har giftiga stjälkar och blad är potatisförgiftning sällsynt. De flesta dödsfall till följd av potatisförtäring beror på att man ätit gröna potatisar eller druckit potatisblad-te. Med andra ord ska du undvika de grönfärgade potatisarna i affären, som de du ser på bilden nedanför. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#10: Potatis.

Äpplekärnor…

Även om äpplen är mycket hälsosamma innehåller deras frön amygdalin, en cyanid- och sockerförening som bryts ner till vätecyanid vid metabolism. Naturligtvis kan kroppen hantera de små mängderna cyanid i dessa frön utan problem. Teoretiskt sett kan dock intag av en stor mängd äppelfrön orsaka problem.

Du skulle också behöva knäcka varje enskilt frö eftersom det hårda skalet är för starkt för att brytas ner av ditt matsmältningssystem. [källa]

Dödens skafferi: 10 vanliga saker du kan äta som kan döda dig:
#Bonus: Äpplen.

Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win