1
1 point

Bönor är mycket mer än bara en basvara i många kök världen över. Dessa små, oansenliga livsmedel packar en imponerande mängd näringsämnen och har en fascinerande historia som sträcker sig över kontinenter och kulturer. Trots deras vardagliga närvaro på våra tallrikar, finns det en hel värld av intressanta och överraskande fakta om bönor som du kanske inte har stött på tidigare. Från deras ursprungliga användning i antika civilisationer till deras oväntade hälsofördelar, är bönor fulla av hemligheter som kan förändra hur du ser på denna enkla, men mångsidiga matvara. Låt oss dyka in i dessa tio fascinerande fakta som garanterat kommer att överraska och inspirera dig!

Bönor är en av de längst odlade växterna i mänsklighetens historia…

Bondbönor (Vicia faba), eller favabönor, är en av de äldsta odlade baljväxterna i historien. Deras ursprung kan spåras till Mellanöstern och Medelhavsområdet, där de började odlas omkring 6000 f.Kr. De spreds sedan till Europa, där de blev en viktig gröda under andra millenniet f.Kr. Med en odlingshistoria på flera tusen år är bönor bland de längst odlade växterna i mänsklighetens historia. [källa]

Refried Beans: En missförstådd Tex-Mex-klassiker…

Termen ”refried beans” är faktiskt en felöversättning av den spanska frasenfrijoles refritos”. På spanska betyder ”refritos” inte ”friterade igen”, utan snarare ”välfriterade” eller ”välstekta”. Detta har lett till missuppfattningen att bönorna friteras två gånger, när de i själva verket bara steks eller friteras en gång efter att de har kokats.

Refried beans görs ofta av pintobönor i USA, och de är ett vanligt tillbehör i många Tex-Mex-rätter. Bönorna kokas först, mosas och steks sedan i fett, vanligtvis med lök och kryddor, för att få den krämiga konsistensen som är karaktäristisk för rätten. [källa]

Refried Beans: En missförstådd Tex-Mex-klassiker…

De flesta av dagens vanligt ätna bönor har sitt ursprung i Amerika…

Många av de bönor som vi äter idag, särskilt de från släktet Phaseolus (som inkluderar pintobönor, svarta bönor och kidneybönor), har sitt ursprung i Amerika. Dessa bönor odlades först i Mesoamerika, som omfattar dagens Mexiko och Centralamerika, samt i Anderna i Sydamerika. De äldsta kända odlingarna av bönor från Phaseolus-släktet i Amerika går tillbaka till cirka andra millenniet f.Kr. Arkeologiska utgrävningar, som de i Guitarrero Cave i Peru, har avslöjat rester av dessa tidiga bönor.

När Christopher Columbus och andra europeiska upptäcktsresande kom i kontakt med den ”nya världen”, stötte de på dessa bönor. Genom deras resor introducerades bönorna till Europa och spreds därefter till andra delar av världen, vilket ledde till deras stora popularitet globalt. [källa]

Vissa typer av bönor kan minska upptaget av viktiga mineraler…

Vissa typer av bönor innehåller antinutrienter, vilket är ämnen som kan minska upptaget av viktiga mineraler som bland annat järn, kalcium och zink. Ett exempel är kidneybönor, som innehåller fytinsyra. Denna syra kan binda till mineraler i matsmältningskanalen och därigenom minska deras absorption. Även om fytinsyra kan påverka upptaget av vissa mineraler, är det en överdrift att säga att det leder till dålig bentillväxt eller hämmar D-vitaminmetabolism direkt, vilket är en vanlig myt.

Det är dock viktigt att notera att korrekt tillagning av bönor, inklusive blötläggning och kokning, kraftigt minskar innehållet av dessa antinutrienter. På så sätt kan man säkerställa att bönor förblir en säker och näringsrik del av kosten. [källa]

Vissa typer av bönor kan minska upptaget av viktiga mineraler…

Blötläggning av bönor innan kokning kan hjälpa till att minska de gasproducerande föreningarna som orsakar gas och uppblåsthet…

Bönor innehåller oligosackarider, som är komplexa sockerarter som kan vara svåra för matsmältningssystemet att bryta ner, vilket kan leda till gasbildning och uppblåsthet. Genom att blötlägga bönorna över natten innan kokning kan en del av dessa oligosackarider brytas ner och lösas upp i vattnet. Detta kan minska mängden av de gasproducerande föreningarna som är kvar i bönorna när de kokas, vilket gör dem lättare att smälta.

Det är dock viktigt att byta ut blötläggningsvattnet innan bönorna kokas för att maximera effekten. Blötläggning är ett effektivt sätt att minska gas- och uppblåsthetsproblem, men att koka bönorna ordentligt är också viktigt för att ytterligare reducera dessa effekter. [källa]

Det finns flera Guinness världsrekord som involverar bönor…

Det finns flera världsrekord i Guinness Rekordbok som involverar bönor. Här är en sammanfattning av några av de rekord som hittills är dokumenterade:

  1. Tyngsta bredbönskapseln: Rekordet för den tyngsta bredbönskapseln, som vägde 192 gram, uppnåddes den 23 september 2003 av James Brown från Storbritannien.
  2. Flest bakade bönor ätna med ätpinnar på en minut: Detta rekord är 72 bakade bönor och innehas av Chisato Tanaka.
  3. Flest bakade bönor ätna på fem minuter med en cocktailpinne: David Rush innehar rekordet med 275 bakade bönor.
  4. Flest bönor flyttade med ätpinnar på 30 sekunder: Naoki Misumo har rekordet med 26 bönor flyttade.

Dessa rekord visar hur mångsidiga och intressanta bönor kan vara, även i sammanhang som kanske inte är så förväntade! Kanske kan detta vara några rekord för dig att försöka bräcka till och med? [källa]

Röda kidneybönor kan orsaka matförgiftning om de äts råa eller är underkokta…

Röda kidneybönor kan vara giftiga när de är råa eller underkokta. De innehåller ett ämne som kallas lectin phytohaemagglutinin, vilket kan orsaka matförgiftning och leda till symtom som diarré, magsmärtor och kräkningar. Av alla bönor har röda kidneybönor den högsta koncentrationen av detta toxin. För att göra bönorna säkra att äta måste de kokas ordentligt. Genom att koka bönorna i minst 10 minuter vid hög temperatur kan toxinet förstöras, vilket gör bönorna säkra att konsumera. Råa eller delvis kokta röda kidneybönor bör undvikas för att förhindra risken för matförgiftning. [källa]

Röda kidneybönor kan orsaka matförgiftning om de äts råa eller är underkokta…

Indien är världens största producent av torrbönor – exporterade över 6,39 miljoner ton 2021…

Indien är en av världens största producenter av torra bönor, särskilt olika typer av linser och dal (delade bönor). Indien spelar en viktig roll i den globala produktionen av dessa bönor. Andra stora producenter inkluderar även Brasilien och Kina, som också har betydande produktion av torra bönor och andra baljväxter. [källa]

Bönor har sedan länge haft en speciell plats i rymden…

Under år 1973 skickade NASA upp bönor till rymden som en del av ett experiment om hur växter växer i mikrogravitation. Under Apollo 16-uppdraget tog astronauterna med sig bönor och andra frön för att studera hur de skulle gro och växa i den tyngdlösa miljön. Detta var ett tidigt exempel på hur forskning om växter i rymden kan hjälpa oss att förstå hur vi kan odla mat under framtida rymdresor och i rymdkolonier. [källa]

Bönor har sedan länge haft en speciell plats i rymden…

Bönor har till och med varit en del av antikens olympiska spel…

Under de antika olympiska spelen i Grekland, som började omkring 776 f.Kr., användes bönor för att rösta på vinnare. Vissa källor berättar att deltagarna i dessa tidiga olympiska spel fick rösta genom att lägga bönor i en urna vita bönor för att rösta på den de ville ha som segrare och svarta bönor för att rösta mot. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win