Det kanske mest fascinerande och mest glädjefyllda är när en förälder blir mamma eller pappa. Hela ens liv förändras och prioriteringarna blir totalt annorlunda. Förutom en påverkad ekonomi och ett gäng sömnlösa nätter finns det inget som gör en så lycklig som ens barn. Här är därför tio fakta som du bör känna till om de små krabaterna som kallas för bebisar!
Därför kan bebisar inte känna smaken av salt…
En bebis kan inte känna smaken av salt förrän den är cirka fyra månader gammal. Anledningen till detta kan vara relaterad till utvecklingen av njurarna, som börjar att bearbeta natrium först vid den fyra månaders ålder.
Jo då, ögonen växer mer…
Du har säkert tidigare hört att ögonen inte växer mer från och med bebisen är nyfödd, men det är egentligen bara en myt. När ett barn föds är dess ögon cirka 75% av sin storlek som de kommer att ha som vuxen. De ser också oerhört dåligt och först vid sex månaders ålder bör synen vara helt klar.
Forskarna har ingen susning…
Nyfödda har en större tendens att vrida sitt huvud åt höger än åt vänster. Varför vet man inte. Men som vanligt har forskare en uppsjö av olika teorier och teser kring det, men ingen som direkt är fastslagen.
Men innerörat slutar i alla fall att växa…
Innerörat är det enda sinnesorganen som utvecklas helt och hållet innan födseln. Den når sin fulla storlek ungefär i mitten av graviditeten.
Har fler ben än vuxna…
Vuxna har 206 ben i kroppen. När bebisar föds har de cirka 300 ben. Deras ben växer samman samtidigt som man åldras och växer, vilket resulterar i färre ben som vuxna.
Blöjbyten tröttnar man väl aldrig på…?
En nyfödd urinerar ungefär var tjugonde minut. Vid sex månaders ålder har det gått över till ”bara” cirka en gång per timma. Ah, dessa underbara blöjbyten!
Majoriteten av alla föds med födelsemärke…
Cirka 80% av alla föds med åtminstone ett så kallat ”storkbett”, det vill säga ett födelsemärke. Somliga fler, andra färre.
Refererar till rösten istället för utseendet…
En bebis kan känna igen lukten och rösten av sin mamma redan vid födseln. Det tar dock några veckor innan en bebis kan se skillnaden mellan sin mor och andra vuxna.
Världens största bebisar…
Världens tyngsta bebis som har överlevt en förlossning vägde hela 9,97 kg (!) och föddes i Italien år 1955. I Kanada födde en kvinna ett barn som vägde 10,4 kg, men spädbarnet dog elva timmar efter förlossningen. Varje mammas dröm att få krysta ut 10-kilosklumpar!
Du föds utan knäskålar…
Vid födseln har bebisar inga knäskålar. Knäskålarna utvecklas inte helt förrän efter drygt sex månader.
Befolkningsmängden ökar lavinartat…
Statistiken kan variera över tid, men generellt sett föds det fler än ett barn per sekund globalt sett. UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att det föds cirka 385 000 barn varje dag, vilket motsvarar ungefär 4,4 barn varje sekund.