2
2 points

Aspartam – det lilla sötningsmedlet som har delat världen i två läger. Är det en räddare i nöden för den sockerfria livsstilen, eller en dold bov i våra favoritsötsaker? Oavsett vad du har hört, finns det en hel del överraskande fakta om aspartam som många inte känner till. I denna artikel avslöjar vi 10 otippade fakta om detta omdiskuterade sötningsmedel – och kanske kommer du att se det i ett helt nytt ljus efteråt!

Aspartam produceras genom genetiskt modifierade bakterier…

Aspartam produceras genom en bioteknologisk process där genetiskt modifierade bakterier, som E. coli, används för att syntetisera aminosyran fenylalanin, en av huvudkomponenterna i aspartam. Denna aminosyra kombineras sedan med asparaginsyra i en kemisk process. Efter denna syntes renas och kristalliseras slutprodukten för att skapa det sötningsmedel vi känner till som aspartam. Hela processen säkerställer att aspartamet blir rent och säkert för konsumtion. [källa]

Aspartam gör dig sannolikt hungrig – men forskare är oense…

Det finns viss forskning som antyder att aspartam kan påverka aptiten, men vetenskapen är långt ifrån enig på området. Aspartam är ett artificiellt sötningsmedel, och vissa studier har visat att sötningsmedel utan kalorier kan påverka kroppens hungerreglering. En teori är att eftersom aspartam är sött men inte ger några kalorier, kan det förvirra kroppens naturliga reglering av hunger och mättnad, vilket i sin tur kan leda till ökad aptit och sug efter mat.

Men forskningsresultaten är blandade, och det finns även studier som inte visar någon betydande påverkanhunger eller aptit från aspartam. Så kort och gott kan man säga att det inte är bevisat att aspartam definitivt gör dig hungrigare, men det finns indikationer på att det kan påverka vissa människors aptit. Mer forskning behövs för att klargöra de exakta mekanismerna och effekterna. Någon gång i framtiden kanske vi har ett bättre svar kring frågetecknet. [källa]

Aspartam gör dig sannolikt hungrig – men forskare är oense…

Enligt EFSA är aspartam säkert att konsumera inom de fastställda gränserna för dagligt intag…

År 2013 genomförde den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) en fullständig omvärdering av säkerheten kring aspartam som livsmedelstillsats, på uppmaning av Europeiska unionen. Detta var en del av en omfattande vetenskaplig översyn efter att frågor hade lyfts av Europaparlamentets ledamöter.

Efter att ha granskat över 600 studier om aspartam kom EFSA fram till att det var säkert att konsumera inom de fastställda gränserna för dagligt intag (ADI – Acceptable Daily Intake), vilket är 40 mg per kilo kroppsvikt per dag. EFSA:s panel drog slutsatsen att:

  • Aspartam påverkar inte hjärnan, nervsystemet eller beteende eller kognitiv funktion hos vare sig barn eller vuxna.
  • Under graviditet utgör inte fenylalanin som härrör från aspartam någon risk för fostret, så länge konsumtionen sker inom de godkända intagsnivåerna.

Detta är en av de mest omfattande och rigorösa vetenskapliga granskningarna av aspartam, och den bekräftade att aspartam är säkert för den allmänna befolkningen, inklusive barn och gravida kvinnor, vid normalt intag. [källa]

Så mycket sötare är aspartam än vanligt socker…

Aspartam är ungefär 200 gånger sötare än vanligt socker. Detta innebär att en mycket liten mängd aspartam kan ge en sötma som motsvarar en betydligt större mängd socker, vilket gör det till ett populärt alternativ i livsmedelsprodukter och drycker som söker att minska kaloriinnehållet utan att kompromissa med smaken. [källa]

Så mycket sötare är aspartam än vanligt socker…

Man vet i dagsläget inte exakt hur kopplingen mellan aspartam och cancer ser ut…

Tidigare studier har föreslagit en potentiell koppling mellan aspartam och olika typer av cancer, men omfattande utredningar har inte kunnat bekräfta dessa påståenden. Stora epidemiologiska studier har inte funnit några bevis för att aspartam ökar risken för cancer ännu. [källa]

Aspartam kan i sällsynta fall orsaka allergiska reaktioner…

Aspartam betraktas generellt som säkert för de flesta människor, men en liten andel av befolkningen kan uppleva allergiska reaktioner eller överkänslighet mot sötningsmedlet. Även om det är ovanligt har vissa personer rapporterat symptom som utslag, klåda eller svullnad efter att ha konsumerat aspartam. Vissa individer kan också vara känsliga för aspartam och uppleva symptom som huvudvärk, magbesvär eller neurologiska symptom, vilket ibland felaktigt tolkas som en allergisk reaktion. [källa]

Aspartam har visat sig vara en betydande källa till metanol i vår kost…

En amerikansk studie från 2015 föreslog att aspartam kan vara en betydande källa till metanol i den amerikanska kosten. Aspartam bryts ner i kroppen och en av de biprodukter som bildas är metanol. Metanol är så klart giftigt i stora mängder, men de nivåer som kan uppkomma från aspartam är långt under de mängder som skulle kunna orsaka toxiska effekter hos människor. [källa]

Aspartam har visat sig vara en betydande källa till metanol i vår kost…

Så mycket Coca-Cola Zero kan du njuta av innan du når gränsen för aspartam…

En man70 kg kan konsumera motsvarande 47 stycken 33 cl Coca-Cola Zero innan han når det acceptabla dagliga intaget av aspartam. Detta baseras på att en burk innehåller cirka 59 mg aspartam. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är en teoretisk beräkning och att den faktiska konsumtionen av aspartam i kosten kan variera. Skulle du dessutom lyckas att trycka i dig 47 burkar med läsk under en dag så förtjänar du en medalj! [källa]

Aspartam upptäcktes av en lyckosam olyckshändelse under 60-talet…

Aspartam upptäcktes av en olyckshändelse 1965 av en kemist vid namn James M. Schlatter. Han arbetade med läkemedel för att behandla magsår och råkade slicka på sina fingrar efter att ha hanterat aspartam. Han upptäckte då dess söta smak, vilket ledde till vidare forskning och utveckling som resulterade i att aspartam till slut blev ett populärt sötningsmedel. Han döpte sin nya upptäckt till NutraSweet. [källa]

Aspartam upptäcktes av en lyckosam olyckshändelse under 60-talet…

Aspartam är en av de mest studerade livsmedelstillsatserna…

Faktum är att det finns över 1 000 vetenskapliga studier som undersöker aspartams säkerhet och effekter på hälsan. Dessa studier inkluderar allt från kortsiktiga och långsiktiga hälsoeffekter till potentiella kopplingar till olika sjukdomar. Ingen annan livsmedelstillsats har det forskats så mycket i som aspartam. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win