Färger spelar en stor roll i vår vardag och bidrar med allt från mode och underhållning till forskning och design. Utan färg hade världen med andra ord sett ganska så tråkig ut. Färger är ett av de ämnen som det forskas mest inom, och idag vet vi mer om färger än någonsin – och har dessutom fler nyanser än vad vi någonsin tidigare har kunnat framställa. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om färg!

Färgblinda används inom amerikanska militären…

Färgblinda människor tenderar att ha bättre mörkerseende och kan ibland se färger som normalsynta människor inte kan se. Den Amerikanska armén upptäckte att färgblinda kunde se kamouflagefärger som är svåra att se med normalt färgseende. Detta ger dem en unik förmåga att se dolda fiender bättre på natten.

Därför heter det orange…

Färgen orange är döpt efter apelsinen (orange). Innan ordet ”orange” nådde det engelska språket kallade man den orange färgen för ”gulaktigt röd” (mer exakt ”Geoluhread” på engelska).

Därför ska du använda en gul överstryckningspenna…

Den vanligaste färgen för överstrykningspennor är gul. Detta eftersom den gula inte lämnar en skugga på sidan när sidorna kopieras.

Nu vet du varför Tyskland har tråkiga färger på sina racerbilar…

Tyska racerbilar bär ofta färgen grå. Kan tyckas tråkigt, men det finns en klar anledning bakom det hela. År 1934 vägde en av Tysklands racerbilar för mycket, vilket resulterade i att de skrapade bort färgen från lacken för att bli av med så mycket vikt som möjligt. Kvar blev bara den grå och tråkiga nyansen, och bilen vann sedan loppet! Därför har det sedan dess betytt tur att köra med gråa bilar i Tyskland.

Nej, solen är inte gul…

Solen är faktiskt  i själva verket vit. När den ses från rymden eller en väldigt hög höjd visas den i sin sanna färg – vitaktig. Sett från en låg höjd, renderar atmosfären solen och den verkar istället vara gulaktig.

10 fakta du antagligen inte visste om järn

10 fakta du antagligen inte visste om järn

Järn (Ferrum på latin) är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne som tillhör övergångsmetallerna. Järn förekommer i allotroperna alfa- och gammajärn, ämnen som båda består av rent järn men med olika kristallstruktur. För oss människor har järnet varit viktigt,...

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

Silikon, även kallat silikonelaster, är ett samlingsnamn för i grunden oorganiska polymerer som är baserade på kedjor av kisel. Och för dig som tror att silikon bara är till för bröstimplantat får nog tänka om - för ämnet har en rad olika användarområden! Nedan finner...

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...