Kål är en av de mest mångsidiga och näringsrika grönsakerna vi har, men det är också en av de mest underskattade. Från den klassiska kålsoppan till krispiga kålsallader – kål är en stapelvara i många kök världen över. Men hur mycket vet du egentligen om denna gröna grönsak? I denna artikel dyker vi ner i kålens fascinerande värld och avslöjar 10 överraskande och kanske lite galna fakta om kål. Från dess historiska betydelse till dess udda egenskaper, förbered dig på att bli förvånad över vad du får veta om denna ofta bortglömda grönsak. Häng med när vi avtäcker de mest oväntade och kåliga hemligheterna!
All typ av kål härstammar från en och samma växt…
Alla typ av kol – vitkål, broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål och kålrot med mera – härstammar från samma vilda växt, Brassica oleracea. Denna växt är en del av korsblommiga familjen (Brassicaceae) och har genom selektiv odling gett upphov till många olika varianter. Genom olika former av avel och selektion har olika typer av kål utvecklats för att ge oss dessa populära grönsaker. [källa]
Människan har odlat flera olika typer av kål i över 4 000 år tillbaka…
Flera bevis visar att olika typer av kål har odlats i över 4 000 år, med de tidigaste kända odlingarna från antikens Mesopotamien och antika Egypten. Vitkål, grönkål och andra tidiga kålvarianter har en lång historia och omnämns i forna grekiska och romerska texter. Brysselkål, å andra sidan, är betydligt yngre. Den började odlas i Belgien under 1500-talet och har dokumenterats som en distinkt kåltyp i ”endast” cirka 500 år. Detta göra brysselkål den yngsta medlemmen i kålfamiljen. [källa]
Förr ansågs kål vara föda för de fattigare människorna…
En gång i tiden ansågs kål vara mat för fattiga, men idag är den allmänt erkänd som en näringsrik grönsak med många hälsofördelar. Kål är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter, och den tros ha starka anti-aging- och anti-cancer-egenskaper. Dessutom är kål låg i mättat fett och kolesterol, vilket gör den till ett hälsosamt tillskott i kosten. [källa]
Så nyttigt är det att äta kål för dig och din kropp…
Kål är rik på kostfiber, vitamin C, vitamin K, folat, kalium, mangan, vitamin A, tiamin, vitamin B6, kalcium och järn. Dessa näringsämnen bidrar till att hålla matsmältningssystemet och tjocktarmen i gott skick, vilket främjar en sund matsmältning och allmän hälsa.
I forntida Kina använde man kål för att ”behandla” skallighet hos män…
Det finns historiska uppgifter om att kål användes i forntida Kina för att behandla olika åkommor, som exempelvis skallighet hos män. Kålens påstådda ”helande” egenskaper kan ha gjort att den betraktades som en ”mirakelkur” i vissa kulturer. Detta är dock mer av en folklig tro än en vetenskapligt bevisad medicinsk behandling. [källa]
De producerar mest kål i världen – och de äter mest…
Kina är världens största producent av kål, och Ryssland har historiskt sett varit en av de största konsumenterna av kål globalt. Dock har Ryssland inte längre den högsta konsumtionen per capita sedan några år tillbaka, då länder som Rumänien och Sydkorea har rapporterats ha högre konsumtion per person. Kina producerar dock nästan hälften av all kål som konsumeras här i världen. [källa]
Kål har använts traditionellt för att behandla sår och inflammationer – men också av ammande kvinnor…
Kompresser gjorda av färska kålblad har använts för att främja läkning av långsamma sår, särskilt på skenbenet. Denna användning av kål har sina rötter i folkmedicin och vissa studier har föreslagit att kålblad kan ha antiinflammatoriska egenskaper. Att lägga kålblad på brösten ska dessutom vara en gammal huskur som används av kvinnor, särskilt vid amning, för att lindra smärta och obehag. Främst ska det hjälpa till att minska svullnad och smärta, men även för att hjälpa till att minska mjölkproduktionen när det behövs. [källa]
Kålens antioxidanter hjälper även till att skydda din hud mot UV-ljus och minskar risken för hudskador…
Kål innehåller olika antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden mot skador, exempelvis de som orsakas av UV-ljus. Antioxidanter som vitamin C och vitamin E, som finns i grönsaken, bidrar till att neutralisera fria radikaler, vilket minskar risken för hudskador orsakade av solens strålar och andra miljöfaktorer. Dessa näringsämnen spelar en viktig roll i att upprätthålla hudens hälsa och kan också bidra till att förhindra för tidigt åldrande av huden. [källa]
Så här hjälper kål din kropp att avgifta och må bra…
Kål är känd för sina detoxifierande egenskaper tack vare sina antioxidanter, kostfiber och klorofyll. Antioxidanter som vitamin C och fytokemikalier i kål hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler och stödjer cellernas hälsa. Det rika fiberinnehållet främjar också en hälsosam matsmältning och regelbunden avföring, vilket hjälper kroppen att eliminera toxiner. Dessutom innehåller grönkål klorofyll, som kan bidra till att rensa kroppen från gifter och stödja leverns avgiftningsfunktioner. Kål har också anti-inflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation och stödja den allmänna hälsan. [källa]
Så stor var världens största kål som någonsin odlats fram…
Scott Robb från Palmer, Alaska, satte världsrekordet för den största kålen. Han vann titeln vid den 17-årliga Giant Cabbage Weigh-Off 2012 med en kål som vägde hela 62,71 kg (!). Detta rekord har uppmärksammats som de största inom kålens värld och visar på den imponerande storleken och skickligheten hos Robb som odlare. Rekordet finns även väl dokumenterat hos Guinness World Record. [källa]