2
1 delning, 2 points

Kamel, även kallad tvåpucklig kamel (Camelus bactrianus på latin), är en art i familjen kameldjur, som tillsammans med dromedaren utgör släktet kameler. Kamelen har två fettlagrande pucklar på ryggen. Den största delen av populationen är domesticerade och används i stora delar av Asien för att bära gods. Den vilda populationen är däremot extremt hotad, och några zoologer klassar den som egen art (Camelus ferus).

Du kanske har ridit på kamel som ung vid något tillfälle på cirkus? Eller i något exotiskt land? Här är i alla fall tio fakta du bör veta om våra tvåpucklade vänner!

Pucklarna är inte fulla av vatten…

Som många tror är kamelernas pucklar inte till för att förvara vatten, även om de kommer från varma klimat. Pucklarna förvarar nämligen till största delen fett och hjälper till att kyla kroppen från solens hetta. Vid behov kommer dock fettet i pucklarna att omvandlas till föda eller vätska.

Kan dricka 150 liter vatten under en sittning…

Kameler måste vara hydrerade i öknen, så det är ingen överraskning att kameler kan dricka så mycket som 150 liter vatten på en och samma gång. Och ha då i åtanke att vattnet inte lägger sig i pucklarna. Snacka om stora kroppar!

Gav tur att köra över kamelbajs…

Under andra världskriget körde tyskarna över högar av kamelbajs med sina pansarvagnar i Afrika. Anledningen bakom det hela sägs handla om att det skulle bringa tur. De allierade fick dock kännedom om det hela och planterade på så vis minor i kamelbajshögar. Därefter körde tyskarna bara över högar som redan var överkörda (skam den som ger sig!).

Skillnad på arabiska och asiatiska kameler…

I den arabiska delen av vår värld har kamelerna bara en puckla (de asiatiska kamelerna har två). Just i den arabiska kulturen är kamelerna så ikoniska att det finns över 160 ord som betyder kamel.

Över 20 miljoner kameler…

Det finns totalt över 20 000 000 kameler här på jorden. De flesta lever i Mellanöstern, Asien och Australien.

Därför klarar de av varma klimat så bra…

Majoriteten av däggdjur, inklusive oss människor, behöver bara förlora cirka 15% av vår kropps vattenvolym innan vi blir uttorkade. En kamel kan däremot tappa hela 25% av sin kropps totala vattenvolym innan de blir uttorkade, vilket också betyder att de kan vandra oerhört långt – även i varma klimat – innan de behöver fylla på med vatten igen.

Ett väldigt socialt djur…

Kameler är mycket sociala av sig, även om de kan verka mycket tillbakadragna och långsamma. I det fria reser de i sällskap med cirka 30 andra kameler när letar runt efter föda.

Spottar i självförsvar…

Kameler har gjort sig kända för att kunna spotta. Och ja, det kan göra redigt ont att bli träffad utav en av deras spottloskor. Det här är dock inget de gör för skoj skull, utan till största del om de känner sig hotade. Då spottar de i form av en försvarsmekanism. Med andra ord, var snäll mot kamelerna om du har tänkt att integrera med dem!

Användes av amerikanska försvaret…

År 1855 godkände den amerikanska kongressen att försvarsmakten fick köpa in kameler till en budget av 30 000 dollar (vilket var extremt mycket pengar på sin tid). Kamelerna användes inom militären i åratal, men till slut tröttnade soldaterna på deras dåliga temperament och illa lukt.

Offrade 100 kameler…

Profeten Mohammads farfar var nära på att offra sin son till en arabisk gud vid namn Hubal. Lyckligtvis nöjde sig guden med 100 kameler istället. Sagt och gjort.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
2
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win