Idag har armbandsuren mer eller mindre bara kommit att bli en accessoar – ibland lite billigare, ibland hutlöst dyra. Förr i tiden hade vi inga mobiltelefoner att kolla tiden på, och armbandsur, likväl fickur, var en given accessoar hos i princip alla. I dagens samhälle har klockorna istället bytt inriktning lite, och ska istället tåla hårda och tuffa klimat, likväl att de ska fungera felfritt – utan att diffa på någon sekund fram eller tillbaka. Men klockor är så mycket mer intressant än bara det – här är tio fakta som du bör känna till!
Populärt i agentfilmer…
I James Bond-filmer med Sean Connery i huvudrollen bär han en Rolex Submariner, medan Daniel Craig bär en Omega-klocka. I Bourne Ultimatum (2007) bär Matt Damon en Tag Heuer-klocka. Dock verkar det självutnämnde klockmärket Hamilton dominera filmbranschen – märket förekommer i minst 151 filmer, från The Frogmen (1951) till Interstellar (2014).
Mekaniska klockor mindre tillförlitliga…
Mekaniska klockor är i allmänhet mindre tillförlitliga än de med kvartsrörelser (som infördes år 1969). I själva verket – trots sin skönhet och komplexitet – tenderar de mekaniska delarna av dessa klockor att vinna eller förlora några sekunder över en tidsperiod. Detta beror på att de påverkas av många krafter (t.ex. gravitationen). Däremot kan kvartsklockor också påverkas – men då istället av bland annat temperaturer och batteriets livslängd.
Armbandsur var från början avsedda för kvinnor…
De första armbandsuren var avsedda för kvinnor, medan män använde fickur. Det första armbandsuret som har tillverkats var av Robert Dudley, som gjordes till drottning Elizabeth I av England år 1571. Åsikterna går dock isär, och andra menar på att de första armbandsuren tillverkades så sent som 1810 eller 1868.
Omega populärt hos astronauter…
Omega Speedmaster (på bilden nedanför) var ett favorittillbehör i rymden! NASA:s astronauter bar klockan på sin resa till månen (totalt sju Apollo-astronauter), och både amerikanska astronauter och ryska kosmonauter bar dem vid första mötet på Apollo-Soyuz.
Blev populärt under första världskriget…
Moderna armbandsur blev inte populära att användes av män fram till under första världskriget. Soldaterna började att bära armbandsur just för rörelsefriheten som krävdes. Ungefär i samma skede började det första armbandsuret med alarm att serietillverkas av Eterna.
Använder sig av teknik från 50-talet…
Den så kallade förstoringslinsen som ofta pryder klockor vid dagens datum (för att man ska kunna se datumet enklare) introducerades först under 1950-talet. Konceptet används ofta än idag, framförallt av Rolex.
Psykologiskt hur klockorna ställs…
När du är i en klockaffär har du kanske lagt märke till att de flesta klockor i montrarna är förinställda på tio minuter i två, eller tio minuter över tio? Detta för att klockornas utseenden mer påminner om ett glatt ansikte när visarna står på dessa två alternativ, vilket påverkar stämningen på köparen.
Klarar extrema klimat…
Sir Edmund Hillary bar en Rolex-klocka under den brittiska Himalaya-expeditionen år 1953, där han var den förste att nå topparna på Mount Everest. Sju år senare, 1960, skickade den amerikanska flottan ner en ubåt på 900 meter under havsytan. En klocka av märket Rolex fästes på utsidan av kärlet och överlevde intakt, utan att förlora en enda sekund. Tack vare detta marknadsför Rolex sina klockor med att de överlever klimat på -45°c till +80°c.
Klarade fall på 10 meter…
Klockan The G-Shock (på bilden nedanför), utvecklad av Casio, var den första klockan som testades för att överleva fall på fyra våningar (cirka 10 meter). Tack vare att de lyckades med bedriften satte konkurrenter igång och producerade klockor som skulle vara ännu tåligare, främst till äventyrare.
Finns även budgetmodeller från Schweiz…
En av den mest billiga massproducerade klockan som har införts av schweiziska urmakare (kända för sin precision och dyra klockor) var Swatch, som släpptes för första gången år 1983.